Την τακτική των καθυστερήσεων στη διαδικασία διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης επιλέγουν οι δανειστές ως μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αναγκασθεί να αποδεχθεί επώδυνες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.
Βλέποντας την κυβέρνηση να «καίγεται» για να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τη διαπραγμάτευση, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Απριλίου, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αποφεύγουν μεν τις απ’ ευθείας αντιπαραθέσεις για τα επίμαχα θέματα, αλλά δεν δείχνουν την παραμικρή βιασύνη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες διαβούλευσης.
Το μήνυμα προς την Αθήνα είναι ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της και ότι για να μπορέσει να εξασφαλίσει «εγκαίρως» την πολυπόθητη θετική αξιολόγηση, πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ενδοτικότητα, προσαρμόζοντας τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της στα πλαίσια που καθορίζουν οι δανειστές.
Στενά περιθώρια
Παράγοντες της Κομισιόν που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο «ελληνικό μέτωπο», εκτιμούν τώρα ότι η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να μπει σε τελική φάση πριν από τα τέλη Μαρτίου. Τα χρονικά περιθώρια θα είναι λοιπόν ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί περίπου καταστροφικό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αξιολόγηση πέραν του Απριλίου.
Προς το παρόν όλα προχωρούν με αργούς ρυθμούς, σε μια τακτική εξάντλησης των χρονικών περιθωρίων. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν τμηματικά, αλλά οι επικεφαλής των Θεσμών δεν πρόκειται να έλθουν άμεσα στην Αθήνα.
Παρά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους υπουργούς, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θεωρούν ότι δεν έχει προετοιμασθεί επαρκώς το έδαφος για τελική διαπραγμάτευση, καθώς υπάρχει ακόμη χάσμα απόψεων στα σημαντικότερα ζητήματα.
Σήμερα φθάνει το πρώτο τεχνικό κλιμάκιο, που θα ασχοληθεί με τα δημοσιονομικά. Την Παρασκευή αναμένονται άλλα δύο κλιμάκια, που θα ασχοληθούν με τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό.
Διάσταση απόψεων στους Θεσμούς
Ως προς την έλευση των επικεφαλής δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ή πληροφορία. Η ημερομηνία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του sofokleousin.gr τοποθετείται τώρα «στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου», ενώ πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι συντηρείται σκόπιμα η αβεβαιότητα, ώστε να αναγκασθεί να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση που «καίγεται» περισσότερο να μη χαθεί χρόνος.
Κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν την τακτική των καθυστερήσεων από πλευράς Θεσμών και στη διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ τους σε κρίσιμα ζητήματα – από τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό, μέχρι την αναγκαιότητα ή μη περικοπών σε κύριες συντάξεις.