ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκλωβισμένοι 4.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη – Απέραντος καταυλισμός η Εθνική Αθηνών-Λαμίας

Περίπου 4.000 πρόσφυγες θα διανυκτερεύσουν στην Ειδομένη, σε καταυλισμό προσωρινής διαμονής. Την ίδια στιγμή, ένα απέραντο hot spot θυμίζει η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα. 

Έξω από τα μοτέλ της περιοχής βρίσκονται από το μεσημέρι της Δευτέρας δεκάδες λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς την Ειδομένη.

Οι εντολές της αστυνομίας ωστόσο, ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, σε μοτέλ στο 90ο χλμ.

Στη Λαμία από το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν ακινητοποιημένα περισσότερα από 30 λεωφορεία, σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας και περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες παρέμειναν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.

Το απόγευμα της Τρίτης, η αστυνομία άρχισε σιγά-σιγά να διοχετεύει δυο-δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας ό,τι τρόφιμα μπορούσαν, αλλά ωστόσο εκείνο που ζητούσαν οι πρόσφυγες, ήταν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία, δημιουργήθηκαν και εικόνες πανικού αλλά και εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.


 

Στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν υπήρχαν οι στοιχειώδεις συνθήκες για να διανυκτερεύσουν δεύτερο βράδυ.

Στο μεταξύ, στην Ειδομένη μετά την αστυνομική επιχείρηση που έληξε το απόγευμα, οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι ανοιχτές και ήδη έχουν εκτελεσθεί δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Συνολικά πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, από τον καταυλισμό μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα 1260 Αφγανοί, καθώς έχει απαγορευθεί η διέλευσή τους στην ΠΓΔΜ και φιλοξενούνται στο κέντρο του Σχιστού.