Νέα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των δημοσιογράφων που εκβίαζαν επιχειρήσεις, αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες ώρες, καθώς από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει εμπλοκή και άλλων προσώπων της ενημέρωσης και υπευθύνων εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων.
Το διαβιβαστικό της Αστυνομίας για την υπόθεση, αποκαλύπτει ένα δίκτυο εντύπων και ιστοσελίδων που εκβίαζε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων εισηγμένων εταιριεών για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Ολόκληρο το υλικό της δικογραφίας θα αξιολογηθεί από τον ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν την Παρασκευή οι τρεις κατηγορούμενοι, ώστε να εντοπιστεί ο ρόλος καθενός από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Το κουβάρι της υπόθεσης φαίνεται να άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία στελέχους της ΕΥΔΑΠ στις 11 Φεβρουαρίου, ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη «για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ». Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δημοσιογράφος την απείλησε εμμέσως λέγοντας της να προσέχει γιατί «ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».
Από τις επομένη μέρα της καταγγελίας, με άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών άρχισε η καταγραφή των συνομιλιών των εμπλεκομένων – υλικό από το οποίο προκύπτει πως ο εκδότης και οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, ήλεγχαν ή είχαν υπό την επιρροή τους μία σειρά εντύπων και ενημερωτικών ιστοσελίδων, τα οποία, σύμφωνα με όσα φαίνεται να ισχυρίζονται στις καταγραφές, σκόπευαν να συντονίζουν ανάλογα. Η τακτική τους, που διαφαίνεται από το υλικό της δικογραφίας, ήταν να ξεκινούν με αρνητικά δημοσιεύματα για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, και στην συνέχεια, αφού θα έπαιρναν χρήματα μέσω διαφημίσεων, να δημοσιοποιούν θετικά.
Από την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε η καταγγέλλουσα σε καφετέρια στον Φλοίσβο με έναν εκ των κατηγορουμένων, προκύπτει πως στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία ομάδα, η οποία να μπορεί να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με γραμμή υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις. Ο δημοσιογράφος στην συγκεκριμένη συνάντηση ακούγεται να λέει στην γυναίκα πως, εφόσον εγκρίνει ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για τον εκδότη από την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να αποκομίζουν μηνιαίως κέρδη περίπου 550 χιλιάδων ευρώ – 20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες.
Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και ηχογραφημένο υλικό από την ίδια συνάντηση, στο οποίο ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος απαριθμεί ονομαστικά στην καταγγέλλουσα τα ηλεκτρονικά μέσα που «χειρίζεται», αναφέροντας τα ονόματα των υπευθύνων τους που θα της τηλεφωνούσαν για να της κάνουν διαφημιστικές προσφορές.
Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του ενός εκ των κατηγορουμένων, με δημοσιογράφο γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας, με τον οποίο συζητά για δύο γυναίκες παράγοντες της οικονομικής ζωής που «ακούγονται για την θέση του επικεφαλής του υπερταμείου αποκρατικοποίησεων» και συμφωνούν να συναντηθούν από κοντά για να συντονιστούν και να αρχίσουν «να τις καίνε» ώστε να αναλάβει «δικός τους άνθρωπος».
Στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, έκτασης 23 σελίδων, που έχει βασιστεί σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και σε διάφορους χώρους, καταγράφονται δεκάδες συνεννοήσεις για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα υπέρ του «Αρχιμανδρίτη» – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς- ενώ σε άλλο σημείο ζητούνται συναντήσεις εμπλεκομένων με τον «Πατριάρχη Αλέξιο», όπως αποκαλούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τον οποίο ωστόσο παραμένει άγνωστο αν γνώριζε οτιδήποτε για τις μεθοδεύσεις.
Tα τρία κεντρικά μέλη του κυκλώματος ήσαν σε διαρκή επαφή αλλά στην συνέχεια εκβίαζαν μια υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων μεγάλης ΔΕΚΟ (την Α.Κ), η οποία φέρεται να γνωρίζει τον υπουργό Επικρατείας, και η οποία έπαιζε έναν ρόλο οργανώτριας στο σύστημα κατανομής διαφημίσεων και χρημάτων που προσέγγιζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η γυναίκα αυτή που ήταν συνεργάτιδα και αρθρογραφούσε με τον Χρήστο Φράγκου προχώρησε σε καταγγελία στις 11 Φεβρουαρίου 2016 εναντίον των «εκβιαστών» από όπου και ξεκίνησε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Ακόμη στη δικογραφία αναδεικνύεται ο ρόλος επτά τουλάχιστον δημοσιογράφων ή ιδιοκτητών sites που φέρεται να προχωρούσαν σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα με αντάλλαγμα χρήματα από τις διαφημίσεις. Ορισμένοι εξ αυτών ασκούσαν κριτική σε μέλη της κυβέρνησης αλλά μετά την συνεννόηση τους με τους τρεις κατηγορούμενους και την έναρξη της χρηματοδότησης από τις ΔΕΚΟ άλλαξαν αμέσως «γραμμή».
Επιπλέον θέματα συζήτησης γίνονται για το ενδεχόμενο της ανάληψης της θέσης του Προέδρου του Υπερ – ταμείου Αποκρατικοποιήσεων όπου επιχειρείται η τοποθέτηση «ανθρώπου εμπιστοσύνης», για να μην υπάρχουν αρνητικά σχόλια για υψηλόβαθμα στελέχη ΔΕΚΟ αλλά και Τραπεζών.
Ανάμεσα στα άλλα στο διαβιβαστικό σημειώνεται ότι ο «ο κ. Μαυρίκος έχει αναρτήσει αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο σχολίασε ότι υπήρχε «συμφωνία» μεταξύ του τέως πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα Αλέξη να μην αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας». Σε άλλο σημείο τα μέλη του κυκλώματος συζητούν «θα καθαρίζουμε είκοσι τον μήνα (από ΕΥΔΑΠ). Είκοσι είναι δεδομένα. Θα κανονίσουμε και στα ΕΛΠΕ τι δίνουνε; Όχι είκοσι, ογδόντα. Είναι η ΔΕΗ, ογδόντα και η Εθνική Τράπεζα κατοστάρικο, είναι πολλά λεφτά. Πεντακόσια με πεντακόσια στο χέρι». Επιπλέον σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «ο Μαυρίκος είναι τρελός και μπορεί να γράψει αρνητικά άρθρα για όποιον θέλουν να "κτυπήσουν". Αλλά επειδή του κάνουν αγωγές θα πρέπει να κερδίζει χρήματα».
πηγή: Ημερησία