ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίπτει τας χείρας της η Γερμανία για το μπρα ντε φερ Ελλάδας – Αυστρίας

Αποστάσεις από την Ελλάδα και την Αυστρία, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται στα… όρια εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης πήρε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ. Έκανε λόγο για "διμερή υπόθεση" όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της Αθήνας να ανακαλέσει την πρέσβη της στη Βιέννη.

 

Η ανάκληση της πρέσβεως Χρυσούλας Αλειφέρη ήταν η "απάντηση" της ελληνικής κυβέρνησης στη στάση της Αυστρίας να συγκαλέσει Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποκλείοντας την Ελλάδα, την οποία στη συνέχεια κατηγόρησε πως δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορά της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είχε "θερμό" επεισόδιο με τον Γιάννη Μουζάλα, ενώ στις δηλώσεις αργότερα υποστήριξε ότι ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα. Κάτι το οποίο διέψευσε η ελληνική πλευρά φυσικά.

Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ ρωτήθηκε για τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας – Αυστρίας και απέφυγε να απαντήσει, παίρνοντας αποστάσεις. «Δεν θα ήθελα να εκφραστώ επί του θέματος, πρόκειται για μια ελληνική και αυστριακή απόφαση. Αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσης», είπε.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες απέχουν πολύ από το να βρουν κοινό παρονομαστή στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σε ερώτηση της DW σχετικά με το ποια στάση προτίθεται να κρατήσει η Γερμανία σε περίπτωση που η κατάσταση στο «μέτωπο» της προσφυγικής κρίσης δεν βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς και σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία ο Γερμανός υπουργός απάντησε: «Εργαζόμαστε με στόχο τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό έχει για την ώρα χρονική αλλά και ουσιαστική προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτόν τον σκοπό θα χρηματοδοτήσουμε. Εάν αυτό αποτύχει, τότε είμαι κι εγώ υπέρ της λήψης συντονισμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επανέλαβε ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν εξετάζει προς το παρόν μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων στα γερμανοαυστριακά σύνορα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε διάφορα μέτρα». Αρνήθηκε, όμως, εμφατικά να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο αριθμών μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατά τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε πολύ διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα (σσ: σχετικά με την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη), από μικρούς αριθμούς μέχρι 4000 (σσ: πρόσφυγες). Εν πολλοίς τα δεδομένα αυτά οφείλονται στις καιρικές συνθήκες».

Ο Γερμανός υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στην παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, κάτι που αναμένεται να προσδώσει περισσότερη «διαφάνεια ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει στις ακτές». Όπως σημειώνει ο Τόμας ντε Μεζιέρ «βοηθάμε, με το ΝΑΤΟ, με διμερείς ενέργειες, ώστε η Τουρκία να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μέρες προκειμένου τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία να επιφέρουν μια ορατή μείωση των αριθμών».

Πηγή: Deutsche Welle