ΔΙΕΘΝΗ

«Στραγγαλίζουν» την Ελλάδα – Κλείνουν τα σύνορα τους Σκόπια και άλλες 4 χώρες

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό καθώς Κροατία, Σερβίακαι Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι σφραγίζουν τα σύνορα. 

 

 

Σε πλήρη ασφυξία οδηγούν την Ελλάδα οι αυθαίρετες και παράτυπες ενέργειες της Αυστρίας, σε συνεννόηση με τις χώρες του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου.

Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας​, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της σλοβενικής αστυνομίας.

Με αυτά τα δεδομένα και την απειλή της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η σύγχρονη Ευρώπη, η Κομισιόν ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα. 

Τα κράτη από τα οποία διέρχονται οι πρόσφυγες έκλεισαν οριστικά τα σύνορά τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των μεταναστών που θα δέχονται. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενταθεί το πρόβλημα με τις χιλιάδες εγκλωβισμένες ψυχές που έχουν πάρει πεζή το δρόμο για την Ειδομένη. 

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση των αστυνομικών αρχών, οι αστυνομικοί αρχηγοί των χωρών του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου «είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την προετοιμασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω της εκπροσώπου του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.