ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφυγική κρίση: SOS για τον τουρισμό από τα νησιά έως τη Χαλκιδική

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βουλιάζουν από μετανάστες και πρόσφυγες, η κατάσταση επιδεινώνεται με τους σκληρούς της Ευρώπης να κλείνουν τα σύνορα, αψηφώντας τις αποφάσεις της ΕΕ και η Τουρκία συνεχίζει…το χαβά της, αφήνοντας τους διακινητές να αλωνίζουν.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι προκρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι. Στη Σάμο κατά 40%, στη Χίο κατά 60% και στην Κω κατά 36%.

Μειώσεις κρατήσεων καταγράφονται και στην Χαλκιδική και άλλους προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ φαίνεται ότι έχουν καταγράφει και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για να κάνουν κρουαζιέρα.

Τα νησιά θα έπρεπε αυτή την εποχή να προετοιμάζονται για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, αλλά η λεγόμενη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας απειλείται πλέον με καταστροφή, με πολλούς μάλιστα να εκφράζουν φόβους για οργανωμένο σχέδιο της γειτονικής χώραςνα πλήξει τον ελληνικό τουρισμό.

Οι τούρκοι διακινητές όχι μόνο κάνουν απόβαση στα ελληνικά νησιά αλλά αλλάζουν και τον προορισμό των προσφυγικών ροών. Τις τελευταίες ημέρες βούλιαξε στην κυριολεξία το Καστελόριζο, πρόσφυγες διασώθηκαν από ψαρά ακόμη και στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το ερώτημα που τίθεται αν οι Τούρκοι θα βάλουν συγκεκρινένα νησιά στο στόχαστρό τους τη θερινή περίοδο.

Εξάλλου δεν είναι μόνο οι διακινητές. Καταγγελίες που ουδέποτε διαψεύστηκαν ανέφεραν ότι το περασμένο καλοκαίρει τουρκικά τουριστικά πλοία μετέφεραν ανενόχλητα Σύρους πρόσφυγες σαν επιβάτες στα κανονικά τους δρομολόγια, χωρίς οι ελληνικές αρχές να είναι σε θέση να αντιδράσουν.

Παράγοντες και φορείς των νησιών έχουν έναν πρόσθετο λόγο να ανησυχούν καθώς εκτιμούν ότι το σχέδιο «επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων», που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στην ουσία θα εγκλωβίσει στα νησιά χιλιάδες μετανάστες. Τα περί προσωρινού μέτρου δεν πείθουν ειδικά μετά το σφράγισμα των βορείων συνόρων από τα Σκόπια και άλλες 4 χώρες., ενώ οι συνέπειες στην τουριστική βιομηχανία της θα είναι τεράστιες στην περίπτωση έξωσης της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.

Τα πρώτα στοιχεία εξάλλου είναι απογοητευτικά. «Τέσσερις τουριστικές αγορές που επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια, αυτές της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας, χάνονται τελείως και δεν πετάει κανένα αεροσκάφος από εκεί», τονίζουν οιεπαγγελματίες της Λέσβου, το νησί που έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών ροών.

Στην Λέσβο  τέτοια εποχή  πέρυσι 25 τσάρτερ από ευρωπαϊκές χώρες με 4.500 επιβάτες είχαν ήδη «κλείσει»  για καλοκαιρινές διακοπές στο νησί. Σήμερα μόλις 10 τσάρτερ με 1500 επιβάτεςέχουν κάνει κρατήσεις για το καλοκαίρι ! Οι προκρατήσεις έχουν βουλιάξει , συμβόλαια με τους tour operators, παγώνουν και βέβαια πολλά κρουαζερόπλοια χαράζουν άλλη πορεία αφήνοντας εκτός Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας και ΗΠΑ, «το προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει την εικόνα σχεδόν του 40% των μελλοντικών επισκεπτών της χώρας μας».

Και αυτοί οι «μελλοντικοί επισκέπτες», οι Ευρωπαίοι δηλαδή, συνηθίζουν να κλείνουν τις διακοπές τους μέχρι το Πάσχα. Πιστεύει κανείς ότι σε δύο μήνες θα έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα; Το πιο πιθανό είναι η βελτίωση του καιρού να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.