ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας – Στο τραπέζι το «βέτο»

 

Βαρύτατες αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, για τις επιχειρήσεις εναντίον μεταναστών που εισέρχονταν στο Αιγαίο, άφησε ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Ενικό και τον Νίκο Χατζηνικολάου στο Star. δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στην κρισιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. 

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι θα ήταν καταστροφική η έξοδος από τη Σένγκεν, τονίζοντας ότι έξοδος της Ελάδας, θα σήμαινε περιθωριοποίηση και θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό. «Σε νεκρό χρόνο θα μπορούσε να έχει κανείς αυτή την άποψη, τούτη την ωρα όμως είναι καταστροφικό» υπογράμμισε. 

«Η προηγούμενη διοίκηση είχε ατυχήματα…» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι μπορεί και να μην ήταν «ατυχήματα», απάντησε:

Υπάρχει ένας μεγάλος φάκελος, ο φάκελος «Φαρμακονήσι», έχει έρθει στην Βουλή, έχει γίνει ειδική επιτροπή. Δεν θέλω όμως να ξύσω πληγές, ήταν διαφορετικά τα δεδομένα όταν έρχονταν 10 βάρκες το μήνα και σήμερα που έρχονται 100 βάρκες την ημέρα. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και μετακίνηση πληθυσμών μετα το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας, τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρώπης που φάινεται ότι στα κρίσιμα δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει δίκαια το βάρος. Ανέτοιμοι μπορεί να είμαστε υπό την ένοια ότι κανείς δεν περίμενε τόσες ροές. 

Επανέλαβε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να γίνεται επανεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Επίσης, σημείωσε ότι, λόγω της γεωγραφικής μας θεσης, ήταν αναπόφευκτο οι προσφυγικές ροές ότι θα διέρχονταν από την Ελλάδα. 

Επιβεβαίωσε το περιστατικό με την αλλαγή του σχεδίου πτήσης του πρωθυπουργικού Embraer επειδή θα ανεφοδιαζόταν στη Ρόδο και ξεκαθάρισε δεν το δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση και ότι είναι σαφές ότι τα Δωδεκάνησα δεν είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή.
 

«Πάνω από την Αριστερή κυβέρνηση, το εθνικό συμφέρον»

Απάντησε, επίσης, και στην κριτική που δέχεται η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει σε πολλά σημεία, αλλά και στα θέματα του ΝΑΤΟ.

«Αριστερή κυβέρνηση βεβαίως, αλλά σε συνθήκες κρίσης. Έχεις τις απόψεις σου, αλλά στο τέλος της ημέρας κοιτάς τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει τα εθνικά συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στήριξη Γιουνκέρ 

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι το βράδυ της δευτέρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος του εξέφρασε τη στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελλάδας» είπε στον έλληνα Πρωθυπουργό ο κ. Γιουνκέρ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στον «Ενικό».