ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της παραίτησης και τα σχέδια Θεοχάρη για τη ΝΔ

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Ο Χάρης Θεοχάρης πρόλαβε την απόφαση του Προέδρου του κόμματος. Αυτό εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές του Ποταμιού, μετά την παραίτηση του πρώην γενικού γραμματέα Εσόδων από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος. Το παρασκήνιο αυτής της σχέσης που έληξε άδοξα είναι έντονο, αν και η κατάληξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη από καιρό…

«Ετσι κι αλλιώς, μετά το Συνέδριο θα άλλαζαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι», σχολίασαν πηγές της Σεβαστουπόλεως, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την παραίτηση και δείχνοντας ότι η οριστική ρήξη είχε επέλθει από καιρό, μετά και τις συνεχείς προσπάθειες του Σταύρου Θεοδωράκη να «επαναφέρει» στη γραμμή του κόμματος τον Χάρη Θεοχάρη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του Ποταμιού προσπαθούσε σε κάθε του παρουσία στη Βουλή, δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη, να «καπελώσει» τον επικεφαλής του κόμματος και αυτό ήταν πλέον πασιφανές. Οι περισσότεροι θυμούνται τον κ. Θεοχάρη, με ενισχυμένο ρόλο σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες λόγω θέσης, να φωνάζει, να ζητά επίμονα τον λόγο από το προεδρείο και να διακόπτει μέχρι και την ομιλία του κ. Θεοδωράκη, απαιτώντας να μιλήσει πριν από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. 

Η κριτική που άσκησε ακόμη και στο Συνέδριο για τις επιλογές της ηγεσίας, κλιμακωνόταν μέρα με τη μέρα, ενώ αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Θεοχάρη υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλώντας παράλληλα το Ποτάμι να… αυτοδιαλυθεί και να συμπορευτεί με τη Συγγρού. 

Κάποιοι, μάλιστα, έσπευσαν από νωρίς να μιλήσουν για παρασκηνιακές συνομιλίες του φέρελπι πρώην Γραμματέα Δημοσιων Εσόδων με στελέχη της ΝΔ, στο πλαίσιο του ανοίγματος της Συγγρού στο κέντρο. Πολλοί ήταν εκείνοι που έβλεπαν κοινά χαρακτηριστικά του κ. Θεοχάρη με το προσφίλ των στελεχών που θέλει να χτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστός για την προτίμησή του στους «αμετανόητους» μεταρρυθμιστές, τους σκληρούς τεχνοκράτες και εκείνους που αποποιούνται τον λαϊκισιμό των εύκολων υποσχέσεων. 

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν τη διαφαινόμενη επιθυμία του Χάρη Θεοχάρη να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να μπει στην ενεργό πολιτική μέσω του Ποταμιού, μετά το άδεισμα από την κυβέρνηση Σαμαρά και την επιστροφή του στον ιδιωτικό τομέα. 

Οι πληροφορίες θέλουν τον Χάρη Θεοχάρη να πυκνώνει το επόμενο διάστημα τις συζητήσεις με πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΝΔ και δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν το επόμενο βήμα ήταν η αποχώρηση από το Ποτάμι και η προσχώρηση στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα αυτά, βέβαια, αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.