Με την ξεκάθαρη ομολογία του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, οδεύει η Ελλάδα στο αβέβαιο μέλλον που επιφυλάσσει η προσφυγική κρίση. Η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot, ενώ εκτός από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, άθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον Πειραιά και την πλατεία Βικτωρίας. Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, αναζητεί εναγωνίως σε συνεργασία με τους τοπικές αρχές, νέους χώρους για τη δημιουργία hot spots για να σηκώσει το προσφυγικό βάρος, ενω ζητήθηκαν μέχρι και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πλέον εκτός ελέγχου, με περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους, με σοβαρές ελλείψεις φαγητού και φαρμάκων, παιδιά άρρωστα και πεινασμένα, ανθρώπινα σώματα το ένα πάνω στο άλλο στον υπάιθριο καταυλισμό. Τα σύνορα άνοιξαν την Τετάρτη μόνο για 170 πρόσφυγες, την ώρα που στην περιοχή καταφθάνουν πούλμαν με νέους πρόσφυγες που ελπίζουν κάποτε να περάσουν τα σύνορα για να φτάσουν στη Γερμανία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά τη συνάντηση που είχε με δημάρχους και περιφερειάρχες, τόνισε ότι η χώρα από τράνζιτ μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα κλειστά σύνορα στη Ειδομένη είναι η νέα πραγματικότητα και θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να λειτουργήσουν με αυτό το δεδομένο για το επόμενο διάστημα. Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις του και για την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι το προσφυγικό θα είναι μέρος της ζωής μας για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια.
Ο αριθμός των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ροές από τα τουρκικά παράλια. Το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι δεν έχει κανένα ρόλο στο Αιγαίο, καθώς η επιχείρηση δεν έχει τεθεί όπως αποδεικνύεται σε εφαρμογή.
Πρόκειται για μια από τις βιαιότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει βιώσει η χώρα μας, η οποία υπολογίζει να δεχθεί προς εγκατάσταση περίπου 150.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα. Η Κομισιόν ενέκρινε την παροχή έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δέχονται το προσφυγικό βάρος, ενώ κονδύλια θα διατεθούν σε ΜΚΟ, διεθνής οργανισμούς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά, την Ειδομένη και την ηπειρωτική χώρα με καταυλισμούς προσφύγων.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργήθηκε ένας λογαριασμός αρωγής προσφύγων με απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ σε ισχύ τέθηκε και απόφαση διατίμησης σε εννέα τρόφιμα και ποτά κατά μήκος της Εθνικής Οδού, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες και να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.