ΔΙΕΘΝΗ

To «κακό» σενάριο για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα – Το τελεσίγραφο και το Grexit

Το ΔΝΤ ρίχνει τους τόνους μεν, όχι όμως και τον πήχη.

 

‘Η άλλως, δια της μεθόδου της πολιτικής ντρίπλας, δέχεται να επιστρέψει στην αρένα της Αθήνας αλλά κρατά την αξιολόγηση και τον εκβιασμό ανοιχτό: Ζητώντας είτε το αδύνατο για την Ελλάδα, δηλαδή μέτρα 9 δισ. ευρώ, είτε το αδιανόητο για το Βερολίνο –τη ριζική ελάφρυνση, έως και το κούρεμα, του χρέους.

Το  μήνυμα του Ταμείου, δια του Τζέρι Ράις, ήταν σαφές:

Η μπάλα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό γήπεδο, η Ευρώπη είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει το βάρος και το κόστος της όποιας «ευελιξίας» επιθυμεί να δείξει προς την Ελλάδα, πληρώνοντας τη μείωση του χρέους της και ουδεμία απόπειρα πολιτικής διαπραγμάτευσης μπορεί να ευδοκιμήσει, όσο «δεν βγαίνουν οι αριθμοί».

«Εξαιρετικά απίθανη» χαρακτήρισε την εν λόγω διαπραγμάτευση ο Τζέρι Ράις, και για του λόγου το αληθές το ΔΝΤ έσπευσε παραπλεύρως να διαρρεύσει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα είναι παρών ο – αρχιτέκτων των Μνημονίων και των λαθών τους – Πολ Τόμσεν και όχι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως επεδίωξαν παράγοντες της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Ταμείο επιμένει να κρατά τον πήχη κοντά στα 9 δισ.,ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά εκτιμά ότι το κενό δεν θα υπερβεί τα 5 δισ. – ποσό, ήδη, αρκούντως υψηλό για τις εξαντλημένες αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Εν ολίγοις η – κατά Τσακαλώτο – μάχη της… αντιλόπης ανάμεσα στους δύο ελέφαντες συνεχίζεται και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι βρίσκονται ανοιχτά τρία σενάρια:

1.Το ΔΝΤ σε ρόλο «τεχνικού συμβούλου»

Είναι το «καλό σενάριο» του βελούδινου, κοινή συναινέσει, διαζυγίου. Τόσο η Αθήνα, ανοιχτά και δεδηλωμένα, όσο και συγκεκριμένοι κύκλοι της Κομισιόν βλέπουν πλέον ως ιδανική διέξοδο τη μη ενεργό συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο και την παραμονή του σε ρόλο μόνον «τεχνικού συμβούλου».

2. Η «ενδιάμεση λύση»

Είναι το σενάριο ενός «αμοιβαία επωφελούς» συμβιβασμού μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, στο οποίο ποντάρει – και το οποίο προωθεί – κυρίως η 'Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, πιστή στις μέχρι τέλους ασκήσεις ισορροπιών, θέλει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, δεν θέλει αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη παράλληλα με την προσφυγική κρίση και, στο πλαίσιο αυτό, θέλει να υπάρξει κι ένας βαθμός ευελιξίας απέναντι στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα όμως θέλει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, διότι η ίδια το έχει εμφανίσει ως εγγυητή της συμφωνίας – και της επιστροφής των… δανεικών – στην γερμανική κοινή γνώμη. Σε αντάλλαγμα, αναζητεί μια μορφή ευρωπαϊκών «εγγυήσεων» που θα δοθεί προς το Ταμείο σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε μεταγενέστερο χρόνο.

3. Το «κακό» σενάριο

Πρόκειται για το σενάριο που θα φέρει ως νικητή του… συμβιβασμού το ΔΝΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες δεν έχει ισχυρές πιθανότητες αυτή τη στιγμή, αλλά δεν βρίσκεται και εντελώς εκτός κάδρου.

Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει πλήρη υποχώρηση της Μέρκελ υπό την πίεση του Σόιμπλε και των δημοσκοπήσεων, συνθηκολόγηση των Βρυξελλών και οδηγεί σε ένα νέο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα με απαίτηση για νέα μέτρα 9 δισ. και με τη μορφή take it or leave it.

Στην πράξη, όπως σκιαγραφεί το ρεπορτάζ του tvxs.gr,  είναι το απολύτως αυτοκαταστροφικό σενάριο για την Ευρώπη στην παρούσα συγκυρία, καθώς θα ξανάνοιγε τις πύλες του Grexit την ώρα της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης και της ανοιχτής απειλής του Brexit. Στην κινούμενη άμμο όμως, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έχει πάψει να είναι αυτονόητη ακόμη κι η στοιχειώδης πολιτική λογική…