Αν είστε ένας από εκείνους που απολαμβάνουν να τρώνε μπανάνες, τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο και να είστε προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μερικές. Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να δώσετε προσοχή, πριν να αποφασίσετε να αφεθείτε σε αυτό το νόστιμο φρούτο.
Μια εντελώς ώριμη μπανάνα παράγει *TNF (Tumor Necrosis Factor). Αυτή η ουσία έχει την ικανότητα να καταπολεμάει τα ανώμαλα κύτταρα. Σύμφωνα με μια ιαπωνική έρευνα, αυτή η ουσία που βρίσκεται στη μπανάνα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Έτσι, υπάρχει ένας καλός λόγος να καταναλώνουμε μπανάνες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το TMF αυξάνει επιτυχώς την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Εν κατακλείδι, η μελέτη προτείνει την κατανάλωση ώριμων μπανανώ που ενδέχεται να εμποδίζουν την καρκινογένεση και τις ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Η ώριμη μπανάνα έχει μαύρες κηλίδες ή μπαλώματα στη φλούδα της. Αυτά τα σκοτεινά σημεία αυξάνουν την ποιότητα της. Δεδομένου ότι η ποιότητα της έχει αντικαρκινικές επιδράσεις και συνδέεται με το επίπεδο της ωρίμανσης των φρούτων.
*Ο Παράγοντας Νέκρωσης Όγκων α (TNF-α) είναι μια πολυλειτουργική κυτοκίνη που συμμετέχει σε πολλές διαφορετικές οδούς στην ομοιόσταση και την παθοφυσιολογία των θηλαστικών. Μπορεί να συμμετέχει σε αντίθετες βιολογικές δράσεις, γεγονός που σημαίνει πολύπλοκους μηχανισμούς ρύθμισης. Ο TNF-α, γνωστός επίσης ως καχεκτίνη, εντοπίστηκε για πρώτη φορά ως κυτταροτοξικός παράγοντας που προκαλεί λύση ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Το γονίδιο του TNF-α είναι μέλος της υπεροικογένειας του TNF-α (που αποτελείται από τουλάχιστον 20 διαφορετικά μέλη). Το TNF-α διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην φλεγμονή, την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την απόπτωση και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Το TNF-α εμπλέκεται επίσης σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της νόσου Crohn, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του νευροπαθητικού πόνου, στην παχυσαρκία, στον διαβήτη τύπου 2, το σηπτικό σοκ, την αυτοανοσία και τον καρκίνο.
Είναι γνωστό γεγονός ότι ο ώριμος καρπός αλλάζει τη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών . Αυξάνονται τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στην μπανάνα και γίνεται πιο κίτρινη. Όταν η μπανάνα ωριμάσει εντελώς και έχει σκούρα μπαλώματα στο δέρμα, αλλάζουν τα θρεπτικά συστατικά και το περιεχόμενο της μετατρέπεται σε απλά σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα είναι πιο εύκολα να χωνευτούν.
Οι μπανάνες που έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο των πολλαπλών σκοτεινών κηλίδων στο δέρμα έχουν μεγάλο ποσοστό του TNF. Πιστεύεται ότι είναι 8 φορές πιο αποτελεσματικές στην ενίσχυση των λευκών αιμοσφαιρίων από τις πράσινες μπανάνες ή τις φρέσκες, χωρίς τις μαύρες κηλίδες ή τα μπαλώματα στη φλούδα.
Το TNF (Tumor Necrosis Factor) είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση μη φυσιολογικών κυττάρων στο σώμα εξαιτίας της κυτοκίνης. Ουσίες που εκκρίνονται από ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν επίδραση σε άλλα κύτταρα. Η έρευνα που έγινε σε σχέση με την ωρίμανση μπανανών στην πραγματικότητα απέδειξε ότι τα επίπεδα του TNF στον τομέα της μπανάνας με σκούρες κηλίδες στη φλούδα, πριν γίνει η μπανάνα καφέ έχουν αυξηθεί σημαντικα. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η δραστηριότητα της μπανάνας είναι παρόμοια με τη δραστηριότητα της λεντινάνη. Η λεντινάνη είναι μια χημική ανοσοδιεγερτική ουσία που χορηγείται ενδοφλεβίως ως αντικαρκινικός παράγοντας. Εν κατακλείδι, η ωρίμανση της μπανάνας μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας κατά του καρκίνου επειδή διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και αποτρέπει μετάλλαξη τους.
Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τους Ιάπωνες επιστήμονες πράγματι ασχολήθηκε με διάφορα ώριμα φρούτα, όπως μπανάνα, μήλο, σταφύλι, λωτός, αχλάδι, καρπούζι και ανανά. Ήθελαν να αποδείξουν τα οφέλη της για την υγεία μας . Όλα τα φρούτα συγκρίθηκαν με την μπανάνα και εκείνη έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα. Η μπανάνα ενίσχυσε σημαντικά τον οργανισμό, επειδή παράγει την αντικαρκινική ουσία TNF και αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων.
Συνιστάται να τρώτε 1-2 μπανάνες σε καθημερινή βάση, διότι βοηθάει στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην αποφυγή ασθενειών όπως η γρίπη, το κρύωμα και πολλά άλλα. Όταν οι μπανάνες έχουν ωριμάσει πλήρως, κρατήστε τες στο ψυγείο προκειμένου να μην μειωθουν οι βιταμίνες της. Μπορείτε να τις φάτε αμέσως αν έχουν καφέ κηλίδες στη φλούδα. Αποφύγετε τις υπερβολικά ώριμες μπανάνες των οποίων το δέρμα έχει ανοίξει ή έχουν γίνει εντελώς καφέ.
Πηγή: sportdog.gr