Οχτώ μήνες από τη στιγμή που η Ελλάδα συμφώνησε, τώρα είναι η υπόλοιπη Ευρώπη που αποτυγχάνει να συγκεντρώσει τη βούληση ώστε να αντιμετωπίσει μία απειλή για την ενότητα της ΕΕ, αυτή τη φορά το προσφυγικό. Αυτό σημειώνουν οι New York Times, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό έχει αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προσφυγικές ροές.
Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας γίνεται μία ανάλυση για το πώς έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, μετά από την «έκρηξη» της προσφυγικής κρίσης.
«Τώρα είμαστε σε μία κατάσταση που ζητούν από την Ελλάδα να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο έχουν δημιουργήσει άλλες χώρες», αναφέρει ο Γενς Μπάστιαν, οικονομικός σύμβουλος με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της task force της Κομισιόν στην Ελλάδα. «Ουσιαστικά βάζουν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην ''πόρτα'' της Ελλάδας», προσθέτει.
Η κατάσταση, παρότι δημιουργεί μεγαλύτερη απελπισία σε ένα ήδη ταλαιπωρημένο έθνος, δίνει επίσης τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να ασκήσει νέα πίεση στην υπόλοιπη Ευρώπη και με πιθανό σύμμαχο την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία για καιρό αντιμετωπιζόταν στην Ελλάδα ως σφετερίστρια της ελληνικής κυριαρχίας και ως εκείνη που επέβαλε την οικονομική τιμωρία, σημειώνουν οι New York Times.
Ομως, σημειώνει η Αμερικανική εφημερίδα, η Μέρκελ χρειάζεται μία συμφωνία για να εκτονώσει το προσφυγικό πρόβλημα. «Αν στην Ελλάδα επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική και πολιτική κρίση, η δουλειά της θα γίνει πολύ πιο δύσκολη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε μία παράξενη ανατροπή, λένε οι αναλυτές, η μεγαλύτερη ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σταθερά καλεί τις άλλες χώρες να μην αφήσουν την Ελλάδα να «βυθιστεί στο χάος» και επέπληξε την Αυστρία και τις άλλες βαλκανικές χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους, τονίζουν ακόμη οι New York Times.
«Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να χαρίσει στην Ελλάδα κάποια ευελιξία στο πρόγραμμα, με την Μέρκελ θυμωμένη για τις αποφάσεις της Αυστρίας και 9 ακόμη χωρών να ενισχύσουν τα σύνορά τους, παγιδεύοντας δεκάδες χιλιάδσες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία για στενότερη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου», αναφέρει ο Μουιτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής του Eurasia Group.
Κάποια μέλη του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Τσίπρα έχουν επίσης υπονοήσει ότι θα ήθελαν οι δανειστές να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας, ως αντάλλαγμα για το γεγονός ότι η χώρα σηκώνει το βάρος για τους πρόσφυγες τους οποίους δεν δέχεται η Ευρώπη, σημειώνουν οι New York Times.
Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διατεθειμένοι να συνδέσουν τα δύο ζητήματα και να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της συμφωνίας του προηγούμενου καλοκαιριού για μεγαλύτερες περικοπές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Πέμπτη σε ομιλία του στο London School of Economics ότι η προσφυγική κρίση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χαλαρώσει τη δημοσιονομική προσπάθειά της», υπενθυμίζει η εφημερίδα.
Εξαιτίας των δραματικών σκηνών όμως, από τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινήθηκαν με ασυνήθιστη ταχύτητα αυτή την εβδομάδα για να υποσχεθούν 700 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα για την Ελλάδα, τονίζει ακόμη το δημοσίευμα.
Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει αναφορά στο γεγονός ότι παρά τα σημάδια ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία πέρασαν, η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αλέξη Τσίπρα είναι η πλήρης αναμόρφωση του σχεδόν χρεοκοπημένου ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους που τόσο χρειάζεται.