ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Μπράβο παιδί μου, σκίζε γάτες…”

 

'Αρθρό του Νίκου Μπογιόπουλου

Στην συνέντευξή του στον «ενικό», κληθείς να απαντήσει για το περίφημο δημοσίευμα του «Βήματος» και για τις συναντήσεις του – υπό τα νιαουρίσματα της «γάτας Ιμαλαϊων» με τον Στ.Ψυχάρη – ο πρωθυπουργός κάνοντας μακρά ανάλυση της αταλάντευτης στάσης του απέναντι στην διαπλοκή, σχολίασε: «Την έσκισα τη γάτα»…

Σε αυτή την λεβέντικη στάση του πρωθυπουργού, που με τόση συστολή ο ίδιος περιέγραψε, θα επανέλθουμε. 

Προς το παρόν – και παρότι δεν έδωσε πειστική απάντηση στις ερωτήσεις γιατί χρειάστηκαν 4 συναντήσεις και γιατί όλες μυστικές – ας κρατήσουμε τη διαβεβαίωση του κ.Τσίπρα ότι στο πρόσωπο του κ.Ψυχάρη «έσκισε τη γάτα» της διαπλοκής. Ίσως έτσι να έχει ανοίξει και ο δρόμος για να «σκίσει» και κανένα Μνημόνιο… 

Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, το εντοπίζουμε στο επιχείρημα που επιστράτευσε ο κ.Τσίπρας για να αποσείσει κάθε «σκιά» για την όποια ευνοϊκή στάση του ΔΟΛ απέναντί του, πριν πάρουν τα πράγματα τη σημερινή μορφή της σύγκρουσης της κυβέρνησης με το συγκρότημα. 

Συγκεκριμένα, ακόμα κι όταν του επισημάνθηκε από τον κ.Χατζηνικολάου ότι μετά από αυτές τις συναντήσεις εκδηλώθηκε «αλλαγή γραμμής» του συγκροτήματος προς το ευνοϊκότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτή η «αλλαγή γραμμής» εκφράστηκε έως και ανήμερα των εκλογών του Γενάρη με το τότε πρωτοσέλιδο του «Βήματος» υπέρ Τσίπρα, ο πρωθυπουργός επέμεινε: Τα φιλικά γι’ αυτόν δημοσιεύματα, είπε, υπήρξαν μόνο «μετά τις εκλογές». Και με νόημα αναρωτήθηκε: «Την προηγούμενη Κυριακή, τι γράφανε;». 

Η γενική, δε, τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν πως «η μετατόπιση πολλών ΜΜΕ την ημέρα των εκλογών έγινε επειδή πιστεύανε ότι και ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ίδιο με τους προηγούμενους», ότι αυτό συνέβη διότι πίστευαν ότι «θα εξαργυρώνανε την στήριξη με διευκολύνσεις» αλλά, πρόσθεσε, «εμείς πολύ απλά δεν το κάναμε».

Θαυμάσια περιγραφή. Αλλά αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε ως ατράνταχτο ατού της επιχειρηματολογίας του το κριτήριο του χρόνου κατά τον οποίο εκδηλώθηκε αυτή η φιλική διάθεση της «διαπλοκής» (όπως ο ίδιος την περιγράφει) απέναντί του, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η περιγραφή του πάσχει σε ένα σημείο: Δεν συμπίπτει με την πραγματικότητα.

Εξηγούμαστε: 

α) Δεν ήταν «μετά τις εκλογές», ήταν ανήμερα ακριβώς των εκλογών της 25 Γενάρη 2015, όταν το «Βήμα» κυκλοφόρησε έτσι: 

foto1

Δηλαδή: Μετά από 4 (μυστικές) συναντήσεις με τον κ.Ψυχάρη, στις οποίες ο κ.Τσίπρας άκουγε (όπως λέει) τα αιτήματα του εκδότη για «διευκολύνσεις», ο κ.Τσίπρας την τελευταία του προεκλογική και «αποκλειστική συνέντευξη» επέλεξε να την δώσει στην εφημερίδα του συγκεκριμένου εκδότη. Μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε με τρόπο που, όπως πιστοποιεί το πρωτοσέλιδο, διαλαλούσε σε βαθύ κόκκινο φόντο τις εξαγγελίες Τσίπρα για «σαρωτικές αλλαγές στο κράτος για την πάταξη της διαφθοράς» και έχριζε τον κ.Τσίπρα πρωθυπουργό πριν καν ανοίξουν οι κάλπες. 

β) Επειδή ο κ.Τσίπρας ρώτησε ναι, αλλά «την προηγούμενη Κυριακή, τι γράφανε;» να του υπενθυμίσουμε. Αυτά έγραφε το «Βήμα» στις 11 Γενάρη 2015: 

foto2

Δηλαδή: Η εφημερίδα του εκδότη που ζητούσε «διευκολύνσεις» από τον κ.Τσίπρα έμοιαζε να «πριμοδοτεί» μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» κρίνοντας ως «ιστορικών διαστάσεων» την«πολιτική ανατροπή από ενδεχόμενη πρωτιά Τσίπρα». Κι αυτά όχι «μετά τις εκλογές». Δυο βδομάδες πριν από τις εκλογές ήταν. 

γ) Όπως θυμόμαστε, εκλογές δεν είχαμε μόνο τον Γενάρη. Ας θυμηθούμε μερικά πρωτοσέλιδα όχι «μετά τις εκλογές», αλλά πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη: 

foto3

Δηλαδή: Την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, που ολοκληρώθηκε δυο μέρες αργότερα, «Τα ΝΕΑ» την πανηγύριζαν στις 12 Αυγούστου 2015 εκθειάζοντας τον κ.Τσίπρα που με αυτόν τον τρόπο, τον μνημονιακό, «γύριζε σελίδα για μια νέα Αριστερά»… 

δ) Ενώ οι εκλογές είχαν ήδη προκηρυχθεί, τρεις βδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, στις 22/23 Αυγούστου 2015, η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» κυκλοφόρησε έτσι: 

foto4

Δηλαδή: Με ψηφισμένο το τρίτο Μνημόνιο, πάλι σε βαθύ κόκκινο φόντο, «Τα ΝΕΑ» αποθέωναν τον κ.Τσίπρα και – μεσούσης της προεκλογικής περιόδου – παρουσίαζαν το Μνημόνιό του και την τακτική του σαν «τελευταία σφυριά στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο από τα αριστερά στα δεξιά».

ε) Δεν ήταν, όμως, μόνο τα πρωτοσέλιδα του ΔΟΛ. Ήταν τα ίδια τα άρθρα του κ.Ψυχάρη. Όπως για παράδειγμα εκείνο στις 9 Αυγούστου 2015, παραμονές της ψήφισης του Μνημονίου, όταν ο εκδότης που – κατά τον κ.Τσίπρα – ζητούσε «εκδουλεύσεις», έγραφε με πάθος: 

«Γεννάται έτσι η ελπίδα η έλευση της Αριστεράς στην εξουσία να σημάνει τον εκσυγχρονισμό του κράτους που επεχείρησαν αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης (…) μοιάζει να ανατέλλει το άστρο του Αλέξη Τσίπρα». Προεκλογικά γράφτηκαν κι αυτά. 

στ) Υπάρχουν, τέλος, ορισμένα δημοσιεύματα που (όπως και αρκετά πρωτοσέλιδα) πράγματι ήταν μετεκλογικά, αλλά τόσο έντονα τα μηνύματα του συντάκτη τους, που δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητα. Όπως, για παράδειγμα, πάλι άρθρο του κ.Ψυχάρη και μάλιστα πρόσφατα (13 Δεκεμβρίου 2015), όταν υπό τον άνευ παρερμηνειών τίτλο «ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ»,μεταξύ άλλων έγραφε: 

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι απλώς χρήσιμη: είναι απαραίτητη (…). Γι’ αυτό αφήστε τον κ. Τσίπρα να κάνει τη δουλειά του».

***

Σημείωση 1η: Θα μας ρωτήσει κάποιος: «Και τι ευθύνη έχει ο Τσίπρας που τον εκθείαζε ο ΔΟΛ, τι φταίει για τις κυβιστήσεις του συγκροτήματος;».

Ενδεχομένως καμία, αλλά πρόκειται για λάθος ερώτηση, σε λάθος παραλήπτη. Εμείς – επαναλαμβάνουμε – εκείνο που καταγράφουμε είναι ότι το επιχείρημα που επιστράτευσε ο κ.Τσίπρας για να αποσείσει κάθε «σκιά» για την όποια ευνοϊκή στάση του ΔΟΛ απέναντί του, ότι δηλαδή αυτή εκδηλώθηκε «μετά τις εκλογές», δεν ισχύει. Τόσο απλά. Ο ίδιος επικαλέστηκε το συγκεκριμένο (αβάσιμο) επιχείρημα. Ας μην το επικαλείτο. 

Σημείωση 2η: Ο κ.Τσίπρας, για όσους δεν κατάλαβαν πόσο άτεγκτος είναι απέναντι στα ποικιλώνυμα και περιώνυμα «συμφέροντα», πρόσθεσε με έμφαση ότι δεν σηκώνει «μύγα στο σπαθί του σε ζητήματα ηθικής»

Περίφημα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα να ακούμε ότι ο πρωθυπουργός, που έκανε «ναι» το όχι του δημοψηφίσματος και που ψήφισε Μνημόνια ίδια με εκείνα που κατήγγειλε ως βάρβαρες πολιτικές εξυπηρέτησης ταξικών συμφερόντων, ιεραρχεί τόσο υψηλά το κριτήριο της ηθικής στην πολιτική. 

Σημείωση 3: Ήταν σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα, της «διαπλοκής» και των «συμφερόντων», που ο κ.Τσίπρας είπε – και σωστά – ότι κρίνεται «από το τι πράττει». Έφερε δε ως απόδειξη πεπραγμένων τη ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δεδομένων, πάντως, των εν λόγω ρυθμίσεων (θα αναφερθούμε ειδικώς σε αμέσως επόμενο σημείωμα της στήλης) όπου εμείς δεν είδαμε για τις νέες αδειοδοτήσεις να έχει υπάρξει κάποια δικλείδα αποκλεισμού των «ολιγαρχικών συμφερόντων» που κατά τεκμήριο αποτελούν πυλώνα της «διαπλοκής (παλιάς, νέας, αδιάφορο), και μιας και για να έχει κανείς κανάλι χρειάζονται κάτι πολλά εκατομμύρια (που προφανώς δεν βρίσκονται στις τσέπες της «αντιολιγαρχίας»), 

συμπαθάτε μας, αλλά ακούγοντας τον κ.Τσίπρα στα όσα πράττει κατά της κατηραμένης διαπλοκής να εγγράφει και ότι – κατά δήλωσή του – «την έσκισε τη γάτα», εκτός από την Μέρκελ και τα Μνημόνια, το μυαλό μας πήγε και σ’ αυτό:

πηγή:imerodromos.gr