ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εικόνες Αποκάλυψης στην Ειδομένη – Μωρά σε χαρτόκουτα, πρόσφυγες κοιμούνται στις λάσπες

Απελπιστική παραμένι η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σε υπαίθριους καταυλισμούς στις λάσπες, 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με το όνειρο να περάσουν τα σύνορα και να φθάσουν στην βόρεια Ευρώπη. Το τελευταίο 24ωρο δεν πέρασε ούτε ένας πρόσφυγας τα σύνορα των Σκοπίων, την ώρα που οι αρρώστιες πολλαπλασιάζονται με μορφή «επιδημίας«, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης παιδιών και ενηλίκων. 

«Η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες και η κοινωνία παραμένει άφωνη όταν αντικρίζει αυτές τις φωτογραφίες στην Ειδομένη», σχολιάζει στο Twitter ο Ισπανός δημοσιογράφος, ο οποίος δημοσιεύει την εικόνα που απαθανάτισε ο φωτογράφος Rober Astorgano, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων. Η φωοτογραφία απεικονίζει μια γυναίκα, μάνα, πρόσφυγα, να έχει τοπθετήσει το μωρό της σε ένα χαρτόκουτο για να το προστατεύσει από τη λάσπη. 

Η χθεσινή νύχτα ήταν από τις πιο δύσκολες των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο καταυλισμός μετατράπηκε σε έναν μεγάλο βαλτότοπο εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης. Οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατευθούν από την βροχή φτιάχνοντας αυλάκια γύρω από τις σκηνές τους, ενώ κάποιοι που δεν είχαν σκηνή, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αναγκάστηκαν χθες να κοιμηθούν στο παγωμένο και βρεγμένο έδαφος, κάτι που επιβάρυνε την ήδη εξασθενημένη υγεία τους.

Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, από τα περίπου 7.000 -μεταξύ των οποίων πολλά ασυνόδευτα- που ζουν στον καταυλισμό της Ειδομένης. Τη Δευτέρα χρειάστηκε να μεταφερθούν ένα νεογνό που παρουσίασε υψηλό ίκτερο. Οι Γιατροί του Κόσμου και οι εθελοντικές οργανώσεις εκφράζουν κραυγή αγωνίας, μετά το χθεσινό τραγικό περιστατικό με την ηλεκτροπληξία που έπαθε ένα 12χρονο αγόρι, που χτυπήθηκε από ρεύμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 12χρονος μαζί με άλλα δύο παιδιά έπαιζαν σε οροφή βαγονιού όταν χτυπήθηκαν και τα τρία από ρεύμα. Ωστόσο, μόνο ο 12χρονος έφερε εκτεταμένα εγκαύματα στο σώμα του και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Όπως ενημερώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσα από τον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter, το ατύχημα του 12χρονου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απελπισίας και κάποιοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Στο μεταξύ, επικαλούμενη λόγους κυκλοφοριακής συμφόρησης στο σημείο, η αστυνομία επιτρέπει τη στάθμευση των αυτοκινήτων των δημοσιογράφων και των επισκεπτών, ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από τον καταυλισμό.  Εξηγήσεις για το θέμα αυτό έδωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κέντρου διαχέιρισης του προσφυγικού, Γιώργος Κυρίτσης, λέγοντας:

Η απάντηση που μου έδωσαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ότι κάνουν διευθέτηση από πλευράς Τροχαίας. Δεν απομακρύνουν τους δημοσιογράφους. Απλώς θα πρέπει να ταλαιπωρηθούν με λίγο περπάτημα. Ρώτησα μόλις τώρα το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Σε λίγο θα ξέρουμε τι μπορεί να ισχύει.

Ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε ότι «χθες ξεκίνησε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και μέχρι να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή διευθέτηση, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε αλλαγή της εικόνας'». 

Τέλος, τόνισε ότι στο προσφυγικό η κυβέρνηση προετοιμάζεται και βλέπει όλα τα σενάρια', ενώ συμπλήρωσε ότι εντός των ημερών θα καταφτάσουν στην Ειδομένη κινητές παιδιατρικές μονάδες για την φροντίδα των μικρών προσφυγόπουλων.