Μετά τα Σκόπια, που έχουν εγκλωβίσει 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, Σλοβενία και Σερβία ανακοίσαν το «σφράγισμα» των συνόρων τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο και ανά σπάνια διαστήματα, την διέλευση προσφύγων για τη βόρεια Ευρώπη.
Η… επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, η οποία ανέβαλε τις εργασίες της χωρίς να έχει λάβει ουσιαστικές αποφάσεις, καταρρίπτεται από τις αποφάσεις των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους. Η ζώνη διέλευσης Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει για ακόμη μια μέρα κλειστή, με τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους 7.000 παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες, «αργοπεθαίνοντας» στο κρύο, τις λάσπες, την πείνα και τις αρρώστιες.
Την ίδια ώρα που Σλοβένοι και Σέρβοι «σφραγίζουν» τα σύνορά τους, θέτοντας νέους περιορισμούς στη διέλευση. Όπως αποφάσισαν, θα περνάνε μόνο όσοι θα θελήσουν να μείνουν στη χώρα και όσοι κριθεί ότι για εκείνους συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι ώστε να διαβούν τα σύνορα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για "ανθρωπιστικούς λόγους". Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η αποκατάσταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν προϋποθέτει ότι «η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον δυνατή από τον διάδρομο των Βαλκανίων, όπως ήταν μέχρι σήμερα».
Ειδικότερα, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο «στους αλλοδαπούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στην χώρα», σε εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο καθώς και σε μετανάστες που θα επιλέγονται «κατά περίπτωση, για ανθρωπιστικούς λόγους και σύμφωνα με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν».
Αλλά και η Σερβία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «θα εναρμονιστεί» με την απόφαση της Σλοβενίας. Το Βελιγράδι «ενημερώθηκε από την Κροατία ότι η Σλοβενία θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα ένα νέο καθεστώς εισόδου στην ζώνη Σένγκεν και ότι δεν θα δέχεται μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο, κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο», εξήγησε το υπουργείο.
Νέοι φράχτες σε Λετονία και Εσθονία
Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αποφάσισαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους και γι' αυτό εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα.
Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε, αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.
Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.