Με επίκεντρο το μεγάλο «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού συναντώνται σήμερα, στη δεύτερη ημέρα των επαφών, η ελληνική κυβέρνηση με το κουαρτέτου των δανειστών.
Θεωρητικά ήρθησαν οι αντιρρήσεις μεταξύ των θεσμών για το εν λόγω ζήτημα, και ήρθαν πιο κοντά στο ύψος του δημοσιονομικού κενορύ το οποίο το ΔΝΤ και Πολ Τόμσεν ανέβαζαν στα 8-9 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουν «κλειδώσει» κοντά στα 5 δισ. ευρώ, με τη συζήτηση να ξεκινάει σήμερα πό τα 1,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλύψουμε από δημοσιονομικές περικοπές εντός του 2016…
Σε παράλληλο χρόνο θα τεθεί και το φορολογικό, το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστούσε να γίνει σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ωστόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης εξαναγκάζει στην άμεση υλοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας, των νέων φόρων στα ενοίκια και της χρήσης πλαστικού χρήματος. Σήμερα εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ και του ESM Νικόλα Τζαμαριόλι, θα ανοίξουν τον καυτό φάκελο της φορολογίας εισοδήματος και τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα.
Στόχος του ΥΠΟΙΚ, κατά τις μνημονιακές επιταγές, είναι να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα ύψους 500-550 εκατ. ευρώ. Το αναθεωρημένο βασικό σενάριο που έχει δώσει το ΥΠΟΙΚ στους θεσμούς περιλαμβάνει μια ενιαία κλίμακα φορολογίας και περισσότερες επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την νέα κλίμακα για εισόδημα έως 25.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής διατηρείται στο 22%.
Ο επόμενος συντελεστής του 32% θα επιβάλλεται για τα εισοδήματα από 25.001 μέχρι και τα 35.000 αντί των 42.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση. Από τα 35.001 μέχρι και τα 60.000 ευρώ προτείνεται να εφαρμοστεί συντελεστής φορολογίας 42% ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα της νέας κλίμακας.
Για εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ εισάγεται, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, συντελεστής 50%.
Παράλληλα θα συζητηθεί η νέα κλίμακα για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η οποία θα ακολουθεί την λογική των φορολογικών συντελεστών, θα κλιμακώνεται δε από 0,7% για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, μέχρι και 10% για τα εισοδήματα πάνω από τα 500 χιλιάδες ευρώ.
Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 13% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ. Οι δανειστές θα βάλουν στο τραπέζι την αύξηση της φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% όπως είχε συμφωνηθεί με το μνημόνιο του καλοκαιριού. Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις θα ζητήσει μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών με αυτό των ελευθέρων επαγγελματιών ενώ θα ρίξει στο τραπέζι και την ιδέα του αφορολόγητου για τους αγρότες.