«Όχι» στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές είπε το κουαρτέτο των δανειστών, ενώ σήμερα οι συζητήσεις εισέρχονται στα κρίσιμα ζητήματα του δημοσιονομικού κενού και του ασφαλιστικού.
Χθες, στη συνάντηση Σταθάκη-Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των ελεγκτών, η ελληνική πλευρά επανέφερε στο τραπέζι την πρότασή της για επιβολή φόρου ή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, μέτρο για το οποίο η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών εξέφρασε στο υπουργείο Οικονομικών επιφυλάξεις, επισημαίνοντας τα τεχνικά προβλήματα.
Το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 τοις χιλίοις επανέφερε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, και προκειμένου να καλύψει τις «τρύπες» στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό.
Είναι η τρίτη φορά που το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται με αυτή την πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και συνακόλουθα την απορρίπτουν οι θεσμοί, με στόχο να εξασφαλίσει νέους φόρους από τους χυμαζόμενους πολίτες, με δεδομένο ότι θα καταστεί υποχρεωτική από φέτος η χρήση των τραπεζικών πληρωμών.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και θα διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πόρους για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές -μεταξύ των οποίων μέτρα τα οποία προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLT’s του ΟΠΑΠ και άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Αν θα επιτευχθεί αυτό, θα κριθεί όπως εκτιμούν την Παρασκευή.