ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ στη διαπραγμάτευση – Συζητούν «χαράτσια» 1,7 δισ. ευρώ σε φόρους – Σφαγή 40% στις επικουρικές

Σε αδιέξοδο οδηγείται η διαπραγμάτευση, ενώ αρχικά δινόταν η εντύπωση από την ελληνική πλευρά ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια στο ζήτημα των κόκκινων δανείων που ζητά την εφαρμογή κυπριακού μοντέλου «και τέλος», χωρίς να επιδέχεται καμία άλλη συζήτηση.

Στο φορολογικό οι δανειστές βάζουν φωτιά στη διαπραγμάτευση ζητώντας νέα μείωση του αφορολόγητου στα 7.000 ή 8.000 ευρώ, ενώ μεγάλο τσεκούρι μπαίνει στην εθνική σύνταξη που πρότεινε η κυβέρνηση και μειώνονται κατά 40% οι επικουρικές συντάξεις. 

 

Άτακτη υποχώρηση στην εθνική σύνταξη – Σφαγή στις επικουρικές

Μετά από ένα θρίλερ και στην εθνική σύνταξη, κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στην καταβολή Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, αφού υποχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Ανοικτό είναι ποιο θα είναι το ύψος της σύνταξης για όσους έχουν 15 έως 20 έτη, καθώς εξαρτάται άμεσα από τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Οι δανειστές έχουν καταθέσει πρόταση το ύψος της σύνταξης αυτής να διαμορφωθεί στα 320 ή 340 ευρώ.  
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι και οι προτάσεις των δυο πλευρών για τα ποσοστά αναπλήρωσης, με το υπουργείο Εργασίας να προτείνει ποσοστά αναπλήρωσης συνολικά άνω του 65%, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν ποσοστά κάτω και από το 50%. Καθοριστικές για το που θα καταλήξουν οι δυο πλευρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις και οι αναλύσεις στοιχείων σε συσκέψεις των τεχνικών κλιμακίων σήμερα, με ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας συνάντησης με τους επικεφαλής το Σάββατο.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να δέχθηκε περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ με ανώτατο ποσοστό έως και 40%, χωρίς ωστόσο το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων από κύριες και επικουρικές συντάξεις (μετά τις μειώσεις) να μην πέφτει κάτω από τα 1.400 ευρώ. Οι περικοπές θα γίνουν με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν επικουρικές που είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Θρίλερ με το αφορολόγητο

Σε θρίλερ όμως εξελίσσεται και η διαπραγμάτευση γύρω από το φορολογικό με την κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει μία νέα πρόταση που ήδη μειώνει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ κατά 200 ευρώ, κάτι που επιτυγχάνεται αυξάνοντας ελάχιστα τον φόρο του χαμηλό του κλιμακίου απ' το 22% στο 22,5% με ταυτόχρονη μείωση του ορίου στο οποίο αυτό το ποσοστό επιβάλλεται από τα 22.000 ευρώ στα 20.000.  

Φαίνεται όμως ότι τελικά το αφορολόγητο δεν θα υποστεί το «τσεκούρι» που υπολογιζόταν αρχικά και θα παραμείνει πάνω από τα 9.000 ευρώ. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν έλεγε χθες αργά στο Hilton ότι οι συζητήσεις για την φορολογία εισοδήματος έχουν αποφέρει μία προοδευτική κλίμακα την οποία θα μπορεί να υποστηρίξει η αριστερά. Επιπλέον αύριο αναμένεται να υπάρξει και μία ακόμη συζήτηση φορολογικών μέτρων που θα πρέπει να αποφέρουν 1% του ΑΕΠ, έως το 2018. Εδώ τα μέτρα πρέπει να είναι παραμετρικά και να μπορούν να αποδώσουν αυτά που υπόσχονται. Παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί το τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα σε μία συνάντηση που αναμένεται να ξεκινήσει κατά τη μία ή το πολύ τις δύο το μεσημέρι.

Χαράτσια φόρων 1,7 δισ. ευρώ

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται στο τραπέζι η επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων (πέραν των νέων φόρων εισοδήματος) που θα εφαρμοστούν φέτος με στόχο την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ επιπλέον από το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλύψει την δέσμευση για είσπραξη 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει για να παρουσιάσει και μέτρα όπως αυξήσεις σε φόρους στα μεταχειρισμένα (και όχι μόνον) αυτοκίνητα, αύξηση εμμέσων φόρων ή ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και περικοπές δαπανών ή άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως πχ οι περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα.

Συμφωνία δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα για τα κόκκινα δάνεια. «Εκεί είναι πιο μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει», «θα πάρει περισσότερο χρόνο η συμφωνία για τα δάνεια» έλεγαν η μία μετά την άλλη πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, αφήνοντας έτσι ανοικτό ίσως και το ενδεχόμενο να μην κλείσει συμφωνία μέχρι να φύγουν οι δανειστές, αλλά η τελική λύση να αναβληθεί για μετά το Πάσχα των Καθολικών (ή και ως το Ορθόδοξο Πάσχα). Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θέλουν άμεσα να πωλούνται ελεύθερα όλα τα «κόκκινα δάνεια» (και όχι σταδιακά απελευθέρωση πωλήσεων σε 2-3 χρόνια που ζητά η ελληνική πλευρά) και καμία εξαίρεση, πλην μόνον όσων έχουν συνδεθεί με την πρώτη κατοικία και με όρους προστασίας που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη.

Με βάση την ελληνική πρόταση, το έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ θεωρείται πια παρελθόν μεν αλλά δεν θα πέσει κάτω από τα 9.000-9.300 ευρώ. Όλο το βάρος όμως των φόρων, για να διασωθεί το αφορολόγητο, θα πέσει σε όσους βγάζουν πάνω από 20.000 ή 25.000 ευρώ, αδιακρίτως οικογενειακής κατάστασης (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ). 
Αν γίνει δεκτή τελικά η ελληνική πρόταση («έχουν απομείνει ασήμαντες λεπτομέρειες μόνον» λένε κυβερνητικές πηγές), τότε η νέα κλίμακα θα ξεκινάει με φόρο 22,5% ως τις 25.000 ευρώ το χρόνο, αντί 22% που ισχύει ήδη.
 
Και ενώ η επιβάρυνση αυτή φαίνεται μικρή, όλα μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά, αναλόγως του σεναρίου που θα επιλεγεί στο τέλος. Και αυτό γιατί οι δανειστές δεν δέχονται πως βγαίνουν τα αναγκαία έσοδα με τις πέντε κλίμακες που προτείνει η κυβέρνηση και θέλουν λίγους και μεγάλους συντελεστές που θα ξεκινούν από χαμηλά εισοδήματα. Βάσει των παραπάνω εξετάζονται τρία σενάρια:
 
1ο σενάριο: Ο φόρος 22,5% θα σταματά στα εισοδήματα από 20.000 αντί για 25.000 ευρώ. Από εκεί θα ξεκινά ένας συντελεστής της τάξεως του 30%. Αυτομάτως για εισόδημα 25.000 ευρώ προκύπτει επιπλέον φόρος 500 ευρώ (6.000 ευρώ αντί για 5.500 ευρώ που ισχύει σήμερα ή 5.625 που προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση).
 
2ο σενάριο: Ο συντελεστής φόρου 32% θα ξεκινά από τις 25.000 ευρώ και θα σταματάει στις 32.000 ευρώ και όχι στις 42.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα. Πάνω από τις 32.000 ευρώ θα μπαίνει φόρος 42%. Αυτό θεωρείται αναπόφευκτο με βάση την ελληνική πρόταση. Δηλαδή όσοι βγάζουν 2.500-3.000 ευρώ το μήνα θα φορολογούνται με 10% επιπλέον. Για εισόδημα 42.000 ευρώ το μήνα (14 μήνες Χ 3.000 ευρώ μικτά χωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις), κάποιος που φορολογείται φέτος με φόρο 10.940 ευρώ, πλέον θα φορολογείται με 14.240 ευρώ. Δηλαδή θα έχει αύξηση φόρου 3.300 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης!
 
3ο σενάριο: Η έκπτωση φόρου να «ψαλιδιστεί», από τα 2.100 ευρώ, σε 1.900 ή 1.800 ευρώ και να μειώνεται όσο αυξάνει το εισόδημα (ελληνική πρόταση) ή να ισχύει για όλους «ταρίφα» έκπτωσης περίπου 1.500 ευρώ χωρίς άλλες μειώσεις (πρόταση των δανειστών). Και έτσι θα χάνουν αυτομάτως 200-300 ευρώ τουλάχιστον, όλοι όσοι βγάζουν από μόλις 800 ευρώ το μήνα και πάνω, καθώς το «έμμεσο» αφορολόγητο μειώνεται από 9.545 σε περίπου 9.300 ευρώ. Για παράδειγμα, με τις αλλαγές αυτές, για κάποιον με εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, ο φόρος αυξάνεται από 2.200 σε 2.250 ευρώ αλλά, με έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ αντί 2.100 ευρώ, θα πληρώσει 350 ευρώ αντί 100 που θα πλήρωνε. Και με την διαφορά ότι, όπως ζητά η ελληνική πλευρά, η έκπτωση φόρου θα προσφέρεται μόνο αν δηλώσει δαπάνες, αλλιώς θα την χάνει – κάτι που δεν ισχύει σήμερα.