ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται θύελλα στη Βουλή για τη διαπλοκή – Οι κρυφοί άσοι Τσίπρα, Μητσοτάκη, Καμμένου

Έτοιμοι να δώσουν τη μάχη κατά της… διαπλοκής εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί όπου το απόγευμα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, στην πρώτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή σε αυτή τη κοινοβουλευτική Σύνοδο.

 

 

 

Η πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού να ζητήσει την προ ημερησίας με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη ενεργοποίησε αυτόματα τις διατάξεις του άρθρου 143 του Κανονισμού της Βουλής, οριοθετώντας έτσι και τους κανόνες γύρω από τους οποίους θα τοποθετηθούν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ειδικότερα, πρώτος το λόγο θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης οι υπόλοιποι αρχηγοί (Μητσοτάκης, Μιχαλολιάκος, Γεννηματά, Κουτσούμπας κτλ). Ενδιάμεσα ή μετά την ολοκλήρωση των πρωτολογιών μπορούν να μιλήσουν ένας ή το πολύ δύο υπουργοί της κυβέρνησης, που συνήθως διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο της εκάστοτε συζήτησης (στη προκειμένη Δικαιοσύνης). Στη συνέχεια ακολουθεί δεύτερο κύκλος και τη συζήτηση κλείνει και πάλι ο πρωθυπουργός που έχει το δικαίωμα τριτολογίας.

Το πρωθυπουργικό γραφείο προετοιμάζει μια επίθεση κατά πάντων και κυρίως πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που έχει θέσει στο στόχαστρο. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν αποκαλύπτουν τίποτα για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, αφήνουν να εννοηθεί ωστόσο ότι απόψε θα γίνει όλη η Ελλάδα μάρτυρας μεγάλων αποκαλύψεων γύρω από τη δικαιοσύνη, τη διαπλοκή, τους μεγαλοφοροφυγάδες.

Από το Μαξίμου κάνουν λόγο για μια ομιλία που θα περιλαμβάνει αποδείξεις και ονόματα. Το εάν θα αναφερθεί σε μία συγκεκριμένη υπόθεση, ενός συγκεκριμένου επιχειρηματία τον οποίο και αφορούσε η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ή θα επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Σίγουρα πάντως θα προσπαθήσει να γυρίσει τούμπα την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και να αναδείξει ότι η όποια παρέμβαση του, δεν έγινε στην κατεύθυνση της συγκάλυψης μιας υπόθεσης, αλλά στην αποκάλυψη της. 

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προσπαθήσει να διαρρήξει την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν σκοπεύει να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρόσωπο, αλλά να αναφερθεί σε υποθέσεις με τις οποίες σχετίζεται το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν πως είτε θα αναγκάσει τον Μητσοτάκη να καλύψει τον Σαμαρά και θα φορτωθεί επί της ουσίας τα όσα -θεωρούν εκείνοι- επιλήψιμα, είτε δεν θα απαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις και εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί διχόνοια στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όσο για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται διατεθειμένος να πέσει στη μάχη με όσο σκληρούς όρους κι αν θέσει ο κ. Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι τα μείζονα προβλήματα της χώρας εξακολουθούν να είναι το οικονομικό και η εκκρεμούσα αξιολόγηση και το μεταναστευτικό και, συνεπώς, να επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι αναζητά στη σκανδαλολογία δίοδο διαφυγής από τα αδιέξοδα της πολιτικής του. 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως σε μια προσπάθεια να μην «τσαλακωθεί» θεσμικά ο Πρωθυπουργός, ο Καμμένος θα είναι εκείνος που θα αναλάβει να εκτοξεύσει τις «ρουκέτες» εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τη «βρώμικη» δουλειά για τον φίλο και συνεταίρο του, Αλέξη Τσίπρα, στην κυβερνητική τους συνεργασία.