ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» με το νέο φορολογικό

Από τις 4 έως τις 12 Απριλίου αναμένεται να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, καθώς αμέσως μετά οι επικεφαλής των δανειστών θα πρέπει να αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Ωστόσο, τα κόκκινα δάνεια παραμένουν το μεγάλο αγκάθι της διαπραγματεύσης, με τις πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις να μιλούν για συμφωνία το Πάσχα την 1η Μαΐου. 

 

 

 

Εν τω μεταξύ, στις 22 Απριλίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup, με στόχο να λάβει το πράσινο φως και να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο δόσεις του τρίτου προγράμματος, τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.

Για να γίνουν όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει άλλο ένα δις μέτρα για να συμπληρωθεί ο μίνιμουμ λογαριασμός των 5,4 δισ. ευρώ. Το 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το άλλο 1,8 δισ. από την αύξηση των συντελεστών στην φορολογία εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει στην τρόικα να εξισώσει το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβάλλεται τώρα στη βενζίνη. Μέχρι τώρα, το πετρέλαιο επιβαρύνεται με ειδικό φόρο 330 ευρώτο χιλιόλιτρο και η βενζίνη με 670 ευρώτο χιλιόλιτρο.

Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι:

  • αύξηση του ΕΝΦΙΑ για την μεγάλη ακίνητη περιουσία κατά 200 εκατ. ευρώ
  • σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • αύξηση του φόρου στα τσιγάρα
  • επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση
  • αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία
  • αύξηση του ΦΠΑ σε εφημερίδες και περιοδικά

Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να υπογράψει από τώρα ότι θα καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6% ΦΠΑ και θα γίνει η μετάταξη των προϊόντων στο 13 και 23% από το 2018, όπου πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.