Έντονα επειδόδια ξέσπασαν χθες στη Βέροια όταν λίγα λεπτά μετά την έλευση του πρώτου λεωφορείου από την Ειδομένη με τους Σύρους πρόσφυγες στο Στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» δεκάδες άνθρωποι επιτέθηκαν λεκτικά στο βουλευτή Ημαθίας, Γιώργο Ουρσουζίδη.
Ο βουλευτής βρισκόταν από νωρίς στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας, όμως μόλις το λεωφορείο με τους πρώτους πρόσφυγες πέρασε τις πύλες του στρατοπέδου, κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους τον εντόπισαν μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ και κινήθηκαν προς το μέρος του.
Ο βουλευτής βγήκε αρχικά για να τους μιλήσει αλλά κάποιοι επιχείρησαν να τον λιντσάρουν. Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ίδιος, εμφανώς ξαφνιασμένος, βρήκε αμέσως καταφύγιο πίσω στην κλούβα. Και ενώ οι ψυχραιμότεροι προσπαθούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, κάποιος πέταξε μια γουρουνοκεφαλή στην κλούβα, δημιουργώντας εκ νέου μια μικρή αναστάτωση.
Η διαμαρτυρία κράτησε για 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια άνοιξαν το δρόμο και επέτρεψαν τη διέλευση του λεωφορείου το οποίο πέρασε την πύλη του στρατοπέδου.
"Να μην έχουμε εικόνες της Ειδομένης, αυτό θέλουμε. Χρυσέ μου άνθρωπε, θέλουμε ειρήνη" είπε ένας ιερέας που ήταν παρών.
"Υπάρχει μια μοναχή δίπλα στον προφήτη Ηλία. Εάν πειραχθεί μια τρίχα από τα μαλλιά αυτά αυτής της μοναχής, θα γίνει χαμός", πρόσθεσε.
Οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν τελικά την Παρασκευή από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουν προορισμό την Ημαθία και τα δύο την Πιερία. Αρχικά τα λεωφορεία ήταν 20 για να μεταφέρουν πρόσφυγες, εκείνοι ωστόσο αρνούνταν με επιβιβαστούν και επέμειναν να παραμέινουν στα σύνορα.
Το κράτος ήταν για ακόμη μια φορά απόν από την Ειδομένη, ενώ με κωμωδία έμοιαζε που τα λεωφορεία πήγαν στην περιοχή και είχαν ανοιχτές τις πόρτες, αν και εφόσον κάποιοι από τους μετανάστες αποφασίσουν, μόνοι τους, να επιβιβαστούν για έναν προορισμό που δεν γνωρίζουν…
Μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης και έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.
Και σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις «πολύ κακές», όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.
Η κυβέρνηση αναμένει την άφιξη 2.500 υπαλλήλων από χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καταγραφή των αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών για παροχή πολιτικού ασύλου. Η άφιξή τους αναμένεται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και θα εργαστούν για ένα εξάμηνο στις υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης υποδοχής κυρίως στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από τις 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη μετά την πρώτη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική, οι 2.000 θα δημιουργηθούν άμεσα, στις υφιστάμενες δομές, ενώ από Δευτέρα, οι διαδικασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται με εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς.
Πηγή video: veriotis.gr