H Eυρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα μεγάλο όνειρο, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, σημειώνει το Business Insider παραθέτοντας τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους στη βιωσιμότητά της.
Οπως επισημαίνεται, είναι δύσκολο πλέον να διατηρηθεί η οικονομική ένωση και η ενιαία νομισματική πολιτική ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αφού το καθένα από αυτά καθορίζει τη δική της δημοσιονομική πολιτική.
Η κρίση χρέους της Ευρώπης ήταν το πρώτο σημάδι ότι κάτι πήγαινε στραβά. Η Γερμανία τα περασμένα χρόνια προχωρούσε στο δανεισμό των φτωχότερων χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου εκείνες να μπορούν να αγοράζουν γερμανικής κατασκευής προϊόντα.
Και άλλα κράτη της ΕΕ που κάνουν εξαγωγές έκαναν το ίδιο. Το εμπορικό έλλειμμα που προέκυψε οδήγησε στα δημόσια χρέη χωρών σαν της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Σε αυτά αν προστεθούν οι πολιτικές κρίσεις που προκλήθηκαν από το μεταναστευτικό, αλλά και ο κίνδυνος του Brexit, η πιθανότητα κατάρρευσης της Ευρώπης είναι πλέον εξαιρετικά πιθανή.
Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με πέντε επικίνδυνες καταστάσεις
1. Τραπεζική κρίση στην Ιταλία
Η Ιταλία αναμένεται να γίνει ο μεγάλος πονοκέφαλος για την Ευρώπη. Το τραπεζικό της σύστημα είναι ήδη υπό κατάρρευση, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολλαπλασιάζονται και αποτελούν σχεδόν το 20% του ενεργητικού τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας. Μάλιστα σε ορισμένες τράπεζες του ιταλικού Νότου το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αγγίζει το 40%.
Μια πιθανή κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος θα αποτελούσε ένα συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρώπης. Η Ιταλία είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, λίγο μικρότερη από την Ινδία. Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και συνεπώς στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες.
2. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Ελλάδα
Σε σύγκριση με την Ιταλία, η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι πιο διαχειρίσιμη. Η Ελλάδα όμως παραμένει σημαντική για την ΕΕ και για έναν ακόμα λόγο. Είναι η κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ που θέλουν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Οι πλουσιότερες χώρες χρειάζονται την Ελλάδα προκειμένου να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές.
Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σημείο μηδέν για τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια: την κρίση του χρέους με την επιμονή της Γερμανίας για λιτότητα ως τη μόνη θεραπεία, αλλά και τις σπασμωδικές κινήσεις στο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα εξαιτίας των πολέμων και της εξαθλίωσης.
Το προσφυγικό έχει προκαλέσει από μόνο του μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και η κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.
3. Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν
Αυτή είναι η περιοχή Σένγκεν. Οι χώρες με κόκκινο χρώμα θα μπορούσαν να βγουν εκτός και να παρέμεναν εντός της συνθήκης μόνο οι χώρες με μπλε χρώμα.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις χώρες του Σένγκεν. Οι αιματηρές επιθέσεις έπεισαν επίσης πολλούς Ευρωπαίους ότι το μεταναστευτικό κύμα των μουσουλμάνων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών.
4. Η Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκή Ενωσης
Η Ευρώπη βρέθηκε σε απόγνωση στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού και αναγκάστηκε να βρει την οποιαδήποτε λύση, ακόμα και το άνοιγμα των συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ανοίγοντας όμως στην Τουρκία το δρόμο για να γίνει μέλος της ΕΕ, δημιουργεί πρόβλημα με ένα μέλος της, την Κύπρο, η οποία μπορεί να είναι ένα μικρό νησί, είναι όμως ισότιμο μέλος της Ενωσης, με το ίδιο δικαίωμα στο βέτο όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Μπορεί η Κύπρος τόσο καιρό να είχε τη στήριξη όλων των χωρών-μελών στο βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο η λύση που πρότεινε η ΕΕ αλλάζει τα δεδομένα.
5: Brexit
Και φυσικά ένας ακόμη κίνδυνος με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη δεν είναι άλλος από ένα πιθανό Brexit. Η ΕΕ πλέον περιμένει με αγωνία το δημοψήφισμα του καλοκαιριού, το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ. Μία αποχώρηση κράτους-μέλους θα δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με σοβαρότατες επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και για τις νομισματικές ροές.