ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδώνουν» τα πρόσθετα μέτρα 5,4 δις

Σε ευρεία σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή αναμένεται να «κλειδώσει» η ελληνική πρόταση με τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν στην τριετία 2016-2018, προκειμένου να κλείσει ο «λογαριασμός» των 5,4 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ).

 

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο στη Βουλή είχε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως έγινε γνωστό,ο κ. Κοστέλο είπε στον κ. Παπαδημούλη ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του κουαρτέτου μπορούν να γεφυρωθούν, καθώς και ότι το ΔΝΤ θέλει συμφωνία, έχοντας πάψει να ζητάει πράγματα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει αισιόδοξος ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου. 

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, προκειμένου με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα να υπάρχει «έτοιμο υλικό» πάνω στο οποίο θα γίνει η τελική συζήτηση.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη όπως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η κυβέρνηση άρχισε να δηλώνει ικανοποιημένη τουλάχιστον για το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι να εξασφαλιστούν μέτρα 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ και όχι 4,5% του ΑΕΠ, όπως ζητούσε αρχικά η πλευρά του ΔΝΤ. Η αναγκαιότητα για ηπιότερη αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς λόγω και του μεταναστευτικού για την οποία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» του τελικού λογαριασμού κατά περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα 5,4 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν πάρα πολύ τα κοινωνικά στρώματα, ειδικά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.

Πώς θα συγκεντρωθεί το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο υπάρχει συναίνεση των μερών της διαπραγμάτευσης να αφορούν κατά 1% τα οφέλη για το Δημόσιο από την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και κατά 2% του ΑΕΠ επιπλέον κρατικά έσοδα από φόρους, εκ των οποίων 1% του ΑΕΠ από την άμεση φορολόγηση και 1% από αύξηση των έμμεσων φόρων. 

Έτσι, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν από Κυβέρνηση και δανειστές:

1,8 δις ευρώ μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων (καύσιμα, κινητά κτλ)
1,8 δις ευρώ μέτρα από άμεσους φόρους (αλλαγές στην φορολογική κλίμακα, Φόρος ακινήτων κτλ)
1,8 δις ευρώ μέτρα από το Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων – εφάπαξ – μερισμάτων, αύξηση εισφορών κ.α.)

«Φωτιά» από τους έμμεσους φόρους

Για να κλείσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, σε ότι αφορά την εξεύρεση 1,8 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, η Αθήνα φέρεται να έχει συμφωνήσει σε:

Αύξηση ΕΦΚ στην βενζίνη (εκτίμηση για άνοδο 10-12 λεπτών ανά λίτρο)
Εξίσωση ΕΦΚ πετρελαίου και βενζίνης (άνοδος τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης)
Αύξηση ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
Επιβολή ειδικού τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (πελάτες OTE TV, NOVA)
Αύξηση φόρων στην κινητή τηλεφωνία 

Οι δανειστές ζητούν αύξηση ΦΠΑ

Για να προκύψουν τα πρόσθετα 5,4 δις ευρώ ως το 2018, οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι προτάσεις που φέρνουν μεν το επιθυμητό κατ΄ αυτούς αποτέλεσμα, ωστόσο πρόκειται για παρεμβάσεις που απορρίπτονται (σημ: ως αυτήν την ώρα) από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, το κουαρτέτο προτείνει αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, όπως και στα θεάματα (εισιτήρια θεάτρων, κινηματογράφων κτλ), ενώ έχει προταθεί και αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τα βιβλία και τις εφημερίδες. 

«Ψηλώνουν» συντελεστές του Φόρου Ακινήτων

Σε ότι αφορά την αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολόγηση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, εκτός από τις αλλαγές σε ότι αφορά το αφορολόγητο, τους συντελεστές και τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας, για να προκύψουν τα επιπλέον 1,8 δις από την εν λόγω κατηγορία, η Κυβέρνηση εξετάζει αναμόρφωση και των συντελεστών του Φόρου Ακινήτων που θα διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά επιβάρυνση για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, ήτοι για ιδιοκτήτες με ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 300-350 εκατομμύρια ευρώ κι έτσι οι εισπράξεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ανέλθουν, αντί για 2,65 δις του σημερινού στόχου, σε περίπου 3 δις ευρώ.

Μόλις 300 εκ. ευρώ η περικοπή δαπανών

Το οικονομικό επιτελείο ελέγχει κωδικό προς κωδικό τον Προϋπολογισμό, σε μία προσπάθεια να βρεθούν και 300 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές δαπανών, ώστε να «ανακουφιστεί» ισόποσα η αύξηση εσόδων από φορολογικά μέτρα, την ώρα που η Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει ότι «η Κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μέτρο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «είμαστε υποχρεωμένοι από την συμφωνία του καλοκαιριού να εφαρμόσουμε τέτοια μέτρα», αναφέροντας «κάνουμε προσπάθεια να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να πέσει το βάρος στους πλουσιότερους».