Τις σοβαρές αναταράξεις με τις οποίες πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει στο πολυπόθητο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με τους δανειστές αποκαλύπτει η απομαγνητοφωνημένη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου της 19ης Μαρτίου, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Wikileaks.
Στη συζήτηση των δύο αξιωματούχων τονίζεται ότι το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ Τόμσεν και Βελκουλέσκου σημειώνουν -μεταξύ άλλων- ότι αυτό που πρέπει να σχεδιαστεί είναι μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» ( βλ. Ευρωπαίοι) να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Για τη Γερμανία αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.
ΔΝΤ: Ουδέν σχόλιον, έχουμε πει την άποψη μας
Από τη μεριά του, με ανακοίνωσή του εκπροσώπου του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να σχολιάσει το κείμενο που δημοσιεύθηκε, σημειώνοντας πως το Ταμείο έχει δηλώσει σαφώς ποια είναι άποψη και η θέση του αναφορικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.
«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και πρόσθεσε: «Έχουμε δηλώσει σαφώς ποια είναι η άποψή μας για το τι απαιτείται για μια βιώσιμη λύση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται από ένααξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μια ελάφρυνση χρέουςαπό τους ευρωπαίους εταίρους. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις. Όπως έχουμε πει, υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που είναι βιώσιμο αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και το ποσό της ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται».
Μαξίμου: Δεν διαψεύδει το ΔΝΤ τη στρατηγική πιστωτικής ασφυξίας
«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με ανακοίνωση κύκλων του ΔΝΤ .
Η αντίδραση της κυβέρνησης και οι κινήσεις Τσίπρα
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωερικών Ν. Κοτζιάς και το οικονομικό επιτελείο. Όπως ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενοι στην δημοσιοποιηθείσα συνομιλία, καταγράφονται «επικίνδυνοι σχεδιασμοί στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη».
Σημειώνουν δε ότι στις συνομιλίες υπάρχουν 3 επικίνδυνα σημεία:
1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.
Σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου από την διαρροή των διαλόγων διαφαίνεται η πρόθεση του ΔΝΤ να δημιουργήσει εκ νέου οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα για να ληφθούν σκληρά μέτρα καθώς και η πρόθεση του ταμείου να απειλήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο για να ταυτιστεί με την θέση για απομείωση του χρέους. Μέχρι χτες πληροφορίες από την Ε.Ε. έφεραν του ευρωπαίους να επιθυμούν το συντομότερο να κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Παράλληλα η Αθήνα βλέπει πίσω από τις διαρροές στο Wikileaks και εμφύλιο πόλεμο στο ΔΝΤ κατά του Π. Τόμσεν.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διαμορφώσει μέτωπο στην Ευρώπη κατά του σχεδιασμού του ΔΝΤ. Παράλληλα απέστειλε επιστολή στην Κ. Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις και επισημαίνει πως η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, ενώ εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επιπλέον, σύμφωνα τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωποςΌλγα Γεροβασίλη ενώ με την δημοσιοποίηση των διαλόγων κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι « κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας».
Τι γράφει στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός
Στην επιστολή του η οποία έχει φτάσει στο ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός εκφράζει την ανησυχία του για όσα αποκαλύφθηκαν και κυρίως τη "χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα", ενώ θέτει ουσιαστικά και θέμα Τόμσεν. Απευθύνει ακόμη ανοικτή πρόσκληση στην Κριστίν Λαγκάρντ για κατ' ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή.
Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, την οποία δημοσίευσε η Huffington Post, έχει ως εξής:
"Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ
Αγαπητή Κριστίν
Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές.
Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας".
Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ενώ ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. Εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει με την Α. Μέρκελ και την Κ. Λαγκάρντ.
«Πόλεμος» για τις διαρροές
Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Μarcus Walker, σε δημοσιεύσεις του στο twitter ανέφερε ότι από διαρροές του ΔΝΤ αμφισβητείται η γνησιότητα της συνομιλίας που δημοσίευσαν τα Wikileaks, χαρακτηρίζοντας την παράξενη ελληνική προσπάθεια να εμφανιστεί ως εξιλαστήριο θύμα στην συζήτηση για το χρέος.
Σε νεότερες δημοσιεύσεις του σημειώνει ότι τα συμπεράσματα από την δημοσίευση της συνομιλίας είναι ότι:
1.H Μέρκελ εξακολουθεί να μην επιθυμεί συζήτηση για το χρέος
2. Ο Τσίπρας εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμες λύσεις για να αποφύγει τις επώδυνες προτάσεις για ανάληψη μέτρων και
3. Ότι δεν προβλέπεται συμφωνία σύντομα. Αναφέρει επίσης ως διαρροές του ΔΝΤ πως υπάρχει «ορθογραφικό λάθος» στην μετάφραση του ονόματος Velculescu ως "VELKOULESKOU" πουυποδηλώνει ότι «γράφτηκε από μια ελληνική υπηρεσία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με κύκλους του ΔΝΤ ο Τσίπρας φαίνεται ότι δεν βλέπει ως πιθανή την ελάφρυνση του χρέους, «ως βραβείο» όπως χαρακτηρίζει, στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει σημαντικό βάρος των μέτρων, και ότι ενδιαφέρεται μόνο για την ελάφρυνση των φορολογικών μέτρων και την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.
Στην αμφισβήτηση της γνησιότητας της συνομιλίας απάντησε στον αμερικανό δημσοιογράφο το Wikileaks σημειώνοντας στην αναφορά για την ορθογραφία του ονόματος της Βελκουλέσκου ότι «Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απόδοση και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό τύπο) είναι δική μας».