ΔΙΕΘΝΗ

To αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε στην Ελλάδα μετά τις αποκαλύψεις «φωτιά» των Wikileaks

Ο πόλεμος κηρύχθηκε δια των… wikileaks, η Κριστίν Λαγάρντ παίρνει θέση υπέρ του Πολ Τόμσεν – όπως αναμενόταν – και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και η μάχη αναμένεται να κριθεί εντός της εβδομάδας επί ευρωπαϊκού εδάφους και με… γερμανική διαιτησία.

 

 

Κοινώς, στο δίλημμα «δόγμα ΔΝΤ» ή «δόγμα Μέρκελ», η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στην – αμφίβολη – συμμαχία με το Βερολίνο και στη ζυγαριά χρέους και πολιτικής ευελιξίας δίνει βάρος, όχι χωρίς κινδύνους, στη δεύτερη οπσιόν.

Από το Βερολίνο ωστόσο τα πρώτα μηνύματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση. 

H Γερμανία περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στα τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου, αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνει ακόμη ότι το κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση, ενώ επιβεβαιώνει ότι Μέρκελ και Τσίπρας μίλησαν χθες Κυριακή για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών. 

Παράλληλα, ο Μ. Jaefer είπε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ δε θα τσακωθούν για την Ελλάδα και ότι το Ταμείο πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Wikileaks για τις συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου, υπογράμμισε ότι δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και μετά αυτές να δημοσιεύονται.

 «Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν. Δεν σχολιάζουμε εμπιστευτικές συνομιλίες», τόνισε. 

Ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού οικονομικών επιβεβαίωσε και τη συνομιλία του Βόλγφκανγκ Σόιμπλε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Σαββατοκύριακο.

Το δίλημμα της Μέρκελ

Με αυτά τα δεδομένα, και με εμπόλεμο κλίμα πλέον στις σχέσεις Αθήνας και ΔΝΤ, όλο το παιχνίδι θα κριθεί στους χειρισμούς που θα επιλέξει η Ανγκελα Μέρκελενώπιον της «απειλής» για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα – μιας απειλής, που συνεπάγεται υψηλό πολιτικό κόστος εντός Γερμανίας.

Στην χθεσινή, 35λεπτή συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται – κατά το Μαξίμου – να συμφώνησε στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, στην Αθήνα όμως γνωρίζουν καλά πια ότι τα θετικά σήματα της Μέρκελ δεν μεταφράζονται απαραιτήτως και σε εξίσου θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επενδύει, ωστόσο, στην πολιτική αγωνία της καγκελαρίου να αποφύγει μια τριπλή ευρωπαϊκή κρίση– να μην βρεθεί το καλοκαίρι η Ευρώπη, και η Γερμανία, αντιμέτωπη με την ελληνική κρίση χρέους, το προσφυγικό και το δημοψήφισμα του Brexit.