Ενώ η κυβέρνηση διαπιστώνει – μάλλον με έκπληξη- ότι το ΔΝΤ δεν «πτοείται» από την αποκάλυψη των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου και ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει την πρόοδο της διαπραγμάτευσης βάζοντας νερό στο κρασί του, το παζλ των εξελίξεων γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει την κόντρα μέχρι τέλους. Με την επιστολή του στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αξίωσε ήδη την «απόσυρση» Τόμσεν από το ελληνικό προσκήνιο – μια προοπτική, όμως, που απέρριψε μάλλον κατηγορηματικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, παίρνοντας ουσιαστικά τον «πόλεμο» πάνω της.
Με την χθεσινοβραδινή, μεσονύχτια απαντητική της επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως οι θέσεις Τόμσεν και Βελκουλέσκου αποτελούν και θέσεις του Ταμείου – με εξαίρεση το «πιστωτικό γεγονός» -, κάλυψε πλήρως τα δύο στελέχη της και, λίγο ως πολύ πληροφόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, περίπου, έκανε χάρη που τους «επέτρεψε να επιστρέψουν στην Αθήνα» καθ΄ότι τίθεται θέμα για την «ιδιωτικότητα των συζητήσεών τους» και της «προσωπικής τους ασφάλειας».
Αφήνοντας, παραπλεύρως, και εμφανείς αιχμές για ευθύνη των ελληνικών αρχών στη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.
Η νέα απάντηση της Ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα σκληρή και σκιαγραφεί τον πόλεμο που πλέον έχει ξεσπάσεια ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και το ΔΝΤ.
«Η στρατηγική της κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μια ανοησία, που οφείλουμε όλοι, να αποτρέψουμε» τονίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη για την πορεία της διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό.
Στην επιθετική και ενίοτε ειρωνική επιστολή της, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι για να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους τα στελέχη του ΔΝΤ, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των «εσωτερικών συζητήσεων» και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.
«Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ σε ότι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας σημειώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες, στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί, η συντριπτική πλειοψηφία διαρροών των WikiLeaks».
Κατόπιν όλων αυτών, η σύγκρουση Αθήνας – Τόμσεν μετατρέπεται σε σύγκρουση Ελλάδας – ΔΝΤ και η επόμενη πράξη αναμένεται να παιχθεί τα επόμενα 24ωρα επί γερμανικού εδάφους.
Εκεί, στο Βερολίνο, θα βρίσκεται από αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung στη Γερμανία θα πάει αυτή την εβδομάδα και ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις επαφές που θα έχει θα τεθεί ευθέως το ζήτημα της παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες δείχνουν ως πολύ πιθανή και μια άτυπη συνάντηση του Washington Club (Λαγκάρντ, Ντράγκι, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί) με την ίδια ατζέντα.
Το ρίσκο με το χρέος
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν τον προφανή κίνδυνο που εμπεριέχει αυτή ηπροσέγγιση – το «βάλτωμα» του έτερου εθνικού στόχου, εκείνου της λύσης στο χρέος που ξορκίζει ο Σόιμπλε. Αντιτείνουν, ωστόσο, ότι το θέμα του χρέους δεσμεύει ούτως η άλλως τους ευρωπαίους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης και της πίεσης του ΔΝΤ, διότι περιλαμβάνεται ρητά στη συμφωνία του Αυγούστου.
Γνωρίζουν επίσης ότι η όποια λύση για το χρέος θα απέχει μακράν από ριζικό κούρεμα – πρόκειται για μια προοπτική που σε καμία περίπτωση, και σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν συζητά η Γερμανία. Ως εκ τούτου το όποιο τελικό μοντέλο ελάφρυνσης δεν θα καθοριστεί από τους όρους «όψιμης γενναιοδωρίας» του ΔΝΤ αλλά από την πολιτική συμφωνία που θα γίνει σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
Εξ ου και η μη αξιολόγηση των «δώρων Τόμσεν» – μείωση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα – που, όπως επισημαίνουν οι Financial Times και ο… Κυριάκος Μητσοτάκης εντάσσονται στα πάγια ελληνικά αιτήματα.
«Ο Τόμσεν μας ζητάει να… αυτοκτονήσουμε»
«Ο Τόμσεν απλώς μας ζητά να αυτοκτονήσουμε για να μας κάνει μετά… μνημόσυνο μειώνοντας το χρέος», είναι η χαρακτηριστική απάντηση κυβερνητικού παράγοντα που έχει ζήσει από κοντά όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης
Κυβερνητικές πηγές λένε επίσης πως ο Τόμσεν είναι εκείνος που , πριν μιλήσει για το χρέος, βάζει στο τραπέζι περικοπές συντάξεων, μείωση των μισθών στο δημόσιο, απολύσεις και δραστική μείωση αφορολόγητου. Και επισημαίνουν πως το ότι ζητά χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει και λιγότερα μέτρα. Αντιθέτως, φέρεται να υποστηρίζει πως χρειάζονται ακόμη πιο σκληρά μέτρα για να επιτευχθεί έστω και πλεόνασμα 2,5% αντί 3,5% όπως προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου…