MEDIA

Bloomberg: Χωρίς συμφωνία τον Μάιο, δύσκολα θα αποφευχθεί το Grexit

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα καλοκαίρι δυσάρεστων εξελίξεων. Υπάρχει το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προσφυγική κρίση που σιγοβράζει και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που βρίσκεται ολοένα περισσότερο σε απόγνωση. Η λίστα αυτή δίνει τροφή στους φόβους για την υγεία του ευρωπαϊκού project τους προσεχείς μήνες, σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg.

 

Αλλά υπάρχει και η Ελλάδα που έχει εγκλωβιστεί στη διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανακούφιση του χρέους ενώ έχει ακόμη ανάγκη από περισσότερα κεφάλαια στήριξης.

Η Ελλάδα –η οικονομική κρίση της οποίας απείλησε ήδη μια φορά να διαλύσει τη μη αναστρέψιμη φύση της ένταξης στο ευρώ – μοιάζει να σέρνεται να ολοκληρώσει τις αποκρατικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Το τραπεζικό της σύστημα αιμορραγεί. Η Αθήνα καλείται να βρει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τα χρέη που ωριμάζουν τον Ιούνιο και άλλα 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Πρόκειται για 10 δισ. ευρώ που η Ελλάδα δεν έχει και αντιστοιχεί στο 20% των ετήσιων φορολογικών εσόδων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η άποψη πως με όλα όσα διαδραματίζονται στο ευρωπαϊκό θέατρο, οι Βρυξέλλες θα θελήσουν να βρουν μια λύση ίσα ίσα για να βγάλουν την Ελλάδα από την ατζέντα.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ενδέχεται να μην είναι τόσο πρόθυμο να συνεργαστεί. Εάν ο Μάιος έρθει και φύγει χωρίς συμφωνία η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο για να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, οι αξιωματούχοι της ΕΕ μπορεί να είναι απασχολημένοι προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά που θα ανάψει το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για το Brexit. Το αποτέλεσμά του κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι αυτή τη στιγμή με δημοσκόπηση του Bloomberg να τοποθετεί τις ψήφους υπέρ της παραμονής στις 39 μονάδες, τις ψήφους υπέρ του Brexit στις 38, και τα «δεν ξέρω» στις 23 μονάδες.

Με τον Κάμερον να έχει εμπλακεί στα Panama Papers, η δημοτικότητα της κυβέρνησής του αναμένεται να υποστεί ένα πλήγμα.

Οι νέες ανησυχίες γύρω από την Ε.Ε αποτυπώνονται πλέον έντονα στην αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές τώρα χρεώνουν την Πορτογαλία 3,3% περισσότερο για το 10ετές ομόλογο σε σχέση με αυτά που απαιτούν από τη Γερμανία, το ασφάλιστρο κινδύνου της Ιταλίας, αυξήθηκε στις 1,3 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ της Ισπανίας διαμορφώνεται στις 1,4 μονάδες,

Επομένως το timing όλων αυτών για την ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

Το ΔΝΤ, το οποίο τονίζει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ελάφρυνση χρέους, μπορεί να μην είναι σε θέση να συμβιβάσει τις διαφορές του με την Γερμανία, η οποία λέει πως περαιτέρω ελάφρυνση δεν έχει σχέση με μια λύση στο θέμα.

Η ΕΕ μπορεί να βρεθεί να προσπαθεί να δώσει λεφτά στο πιο αδύναμο μέλος της την στιγμή που ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της Ευρώπης, εάν το δημοψήφισμα καταλήξει υπέρ του Brexit, φεύγει.

Αντί να βρίσκονται στις παραλίες αυτό το καλοκαίρι, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να προσπαθούν να σταματήσουν την κατάρρευση των πύργων τους στην άμμο, καταλήγει το Bloomberg.