Πλαφόν 15% του ΑΕΠ στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και σταθερά επιτόκια θα ζητήσει, σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση κατά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.
Το Reuters, επικαλούμενο πηγές που φέρονται να γνωρίζουν το σκεπτικό και το κλίμα στην ελληνική πλευρά, μεταδίδει ότι η Ελλάδα θα προτείνει σχέδιο που προβλέπει ανώτατο όριο της τάξης του 15% του ΑΕΠ στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Από αυτό το ποσοστό το 8% θα πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και τόκων, και το υπόλοιπο 7% σε αποπληρωμές εντόκων γραμματίων.
Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τις ίδιες πηγές, είναι να «κλειδώσει» το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε οι επενδυτές να έχουν καθαρή εικόνα για το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα.
Οπως προσθέτει το Reuters, το σκεπτικό είναι πως μία τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν «εγγύηση» ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αθήνα θα επιδιώξει να σταθεροποιήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια στα δάνεια από τις χώρες της Ε.Ε., ώστε να έχει ένα «μαξιλάρι» σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
3 σενάρια για διαπραγμάτευση, ελάφρυνση χρέους
Παράλληλα, τρία είναι και τα σενάρια σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει για την Ελλάδα η συζήτηση μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το θέμα του χρέους:
1. Δεν καταλήγουν σε συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει απόφαση και για μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά με τους όρους που θέτει το ΔΝΤ. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα κληθεί να προσδιορίσει επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, αφού σήμερα το Ταμείο εκτιμά ότι οι προτάσεις της Αθήνας καλύπτουν μόνο το 2,5% του δημοσιονομικού κενού που έως το 2018 το υπολογίζει σε 4,5% του ΑΕΠ.
2. Υπάρχει κάποια συμφωνία για το χρέος. Η Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί πιέσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες για μεγάλες υποχωρήσεις, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό τους κοινό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα τους επιστρέψει όσα της δάνεισαν.
3. Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν τα βρίσκουν και αποφασίζεται το Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα ή να μη συμμετάσχει καθόλου. Αθήνα και Ευρωζώνη θα κλείσουν τη συμφωνία χωρίς το Ταμείο, αλλά εκτιμάται ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα επιδιώξουν να δείξουν ένα «αυστηρό πρόσωπο» ώστε να μη θεωρηθεί ότι «χαλαρώνουν» οι όροι του προγράμματος μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ. Κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει και πάλι να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.