ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Τσίπρα για να αποφύγει τις εκλογές – Τι προβλέπει το «plan B»

Η ατμόσφαιρα στη Βουλή, με την αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη συζήτηση για την κυβερνητική πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ήταν προεκλογική παρόλο που δεν υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

Η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι το αίτημα για κάλπες συσπειρώνει και ενισχύει το αρχηγικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη, γι αυτό και το επαναφέρει διαρκώς επενδύοντας στην πόλωση.

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν εκτιμήσεις για εκλογές το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα μέτρα 5,4 δισ ευρώ που προωθούνται για ψήφιση και όταν, ενδεχομένως, θα συνδεθεί με νέες δεσμεύσεις η απομείωση του χρέους.

Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εξετάζουν σενάριο εκλογών όπως έχουν τώρα τα πράγματα και αισιοδοξούν ότι, παρά την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ, θα υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αν αυτό συμβεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαϊου, ο σχεδιασμός προβλέπει τα εξής:

-Ανασχηματισμός: Είναι δεδομένο ότι θα επιχειρηθεί επανεκκίνηση με την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Η πλέον θερμή περιοχή είναι το υπουργείο Οικονομικών καθώς ο Ευ. Τσακαλώτος δεν φέρεται διατεθειμένος να συνεχίσει στην ίδια θέση. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, επικρατέστερος να τον διαδεχθεί είναι ο ΑΝΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης.

Εκκρεμότητα υπάρχει και σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, όχι λόγω αξιώσεων του Π. Καμμένου αλλά επειδή ο Γ. Μουζάλας πρόσφατα βγήκε από το νοσοκομείο και έχει κουραστεί από τη διαχείριση του προσφυγικού παρόλο που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Κρίσιμο είναι το υπό συζήτηση άνοιγμα στο κέντρο, πέρα από την αξιοποίηση του Φ. Κουβέλη που προεξοφλείται. Η κυρίαρχη τάση είναι υπέρ της πρόσκλησης ΠΑΣΟΚογενών όπως η Μ. Ξενογιαννακοπούλου παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

-Διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας: Το ΠΑΣΟΚ της Φ. Γεννηματά είναι η μοναδική δεξαμενή προς την οποία κοιτάζουν για ενδεχόμενη άντληση δυνάμεων συνεργάτες του πρωθυπουργού ο οποίος σταθερά αναφέρεται δημόσια στην κα Γεννηματά με πολύ καλύτερη διάθεση σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό. Στο Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, θεωρούν οριστική τη δεξιά στροφή του Ποταμιού, ενώ δεν ενδιαφέρονται για σύμπλευση της Ενωσης Κεντρώων. Η Χ. Τρικούπη αρνείται εμφατικά οποιαδήποτε συνεργασία και περισσότερα θα φανούν με τον καιρό στην πράξη.

-Επιδίωξη συναίνεσης: Η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επιδιώξει τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής. Ετσι, είτε θα επιχειρηθεί συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είτε θα προταθεί η συγκρότηση εθνικής επιτροπής με συμμετοχή προσώπων από όλους τους δημοκρατικούς και φιλοευρωπαϊκούς χώρους.

-Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματιζόταν για τις 18-21 Μαίου και αναβάλλεται για τον Ιούνιο χωρίς καθορισμένη ημερομηνία. Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από την Κίνηση των 53 για την πολιτική στο προσφυγικό, ενώ έντονη είναι η συζήτηση για την προσέγγιση με την σοσιαλδημοκρατία την οποία επιδιώκουν οι ευρωσοσιαλιστές με τον Α. Τσίπρα να έχει κάνει κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.