«Ο στόχος του κλεισίματος της αξιολόγησης μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι εφικτός» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, το «γράμμα της οποίας δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων».
«Όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς και αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και από το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στη Γερμανία θα τεθεί το θέμα μιας δίκαιης διεκπεραίωσης της ελληνικής κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το όλο ζήτημα μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου όπου έχει διανυθεί το 90% της απόστασης και έχει απομείνει ένα δύσκολο 10%, αλλά «υπάρχει το τέρμα μπροστά».
Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει 63 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, με την κυβέρνηση μετά την τελευταία συμφωνία να φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3/5 έχουν εκπληρωθεί.
«Θα φέρουμε συμφωνία, ενώ το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο, χωρίς επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «γι' αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ».
«Η Ελλάδα είναι στο τέλος μιας δύσκολης προσαρμογής, οι δείκτες δείχνουν πορεία οικονομικής ανάπτυξης, σε όλους είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, όσοι επιμένουν, τελικά, θα απομονωθούν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε ακόμη ότι «όσοι ισχυρίζονταν το τελευταίο διάστημα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς» αναφέροντας:
«Δεν είναι απομονωμένη στο προσφυγικό, ίσα-ίσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα υπάρχει μεγάλη αναγνώριση, και αυτό το αποδεικνύει η παρουσία στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Δεν είναι απομονωμένη ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα τής επίσκεψης Ομπάμα στη Γερμανία είναι η ελληνική κρίση και η ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση προς όφελος της Ελλάδας. Δεν είναι απομονωμένη διότι πριν καν κλείσει η αξιολόγηση είδαμε τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποφασίζει να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στην ποσοτική χαλάρωση».
«Αν κάποιοι ονειρεύονταν ή επιθυμούσαν την απομόνωση της Ελλάδας διαψεύδονται, ευτυχώς για τους Έλληνες και την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατανοεί ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει και έκανε τον παραλληλισμό με έναν δρομέα που βρίσκεται προς το τέλος: «Έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου, μένει ένα 10%, αλλά η κούραση είναι μεγάλη, ίσως αυτό το 10% να είναι το πιο δύσκολο, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει ο τερματισμός μπροστά».
Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση έπειτα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση κατέληξε σε ένα συμβιβασμό που έφερε μέτρα το 1/10 σε σχέση με το σύνολο των μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκ των οποίων μάλιστα τα 3/5 έχουν υλοποιηθεί.
«Καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως και γι’ αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ. Τόμσεν, ότι δεν είναι σωστό να βάζουμε φόρους στα μεγάλα, υψηλά εισοδήματα και να ελαφρύνουμε τα χαμηλά.