Καζάνι που βράζει παραμένει η Ειδομένη, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε νέα ένταση στον καταυλισμό προσφύγων, όταν πρόσφυγας τραυματίστηκε από κλούβα της αστυνομίας, την οποία μετακίνησε οδηγός.
Μετά τον τραυματισμό, πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται και να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς, πέταξαν πέτρες και αιχμηρά αντικείμενα στο όχημα της αστυνομίας κι αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων.
Ο πρόσφυγας που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο του Κιλκίς, λόγω όμως της σοβαρότητας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε αργότερα διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
Οι συνθήκες τραυματισμού του πρόσφυγα, είναι ακόμα υπό διερεύνηση από την αστυνομία, η οποία προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο ατυχήματος.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο τραυματίας αισθάνθηκε αδιαθεσία και έπεσε από σκαλωσιά, πέφτοντας πάνω στο όχημα της αστυνομίας, το οποίο βρισκόταν εν κινήσει.
Εν τω μεταξύ η σιδηροδρομική γραμμή αφού άνοιξε λίγες ώρες με επιχείρηση της αστυνομίας έκλεισε ξανά.
Στην Ειδομένη παραμένουν περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες, την ώρα που ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας υποσχόταν χθες στην Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, ότι θα μπει τάξη.
«Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει να ωριμάσει η απελπισία και να δώσουμε μορφή στο χάος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «γίνεται σχεδιασμός ότι σχεδιασμός σε διεθνές επίπεδο με τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες μετανάστευσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην έχουμε αιματοχυσίες που δεν βοηθούν κανένα».
Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι μέσα σε 31 μέρες δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις φιλοξενίας και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις φιλοξενίας που θα δώσουν την δυνατότητα να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη αλλά και το λιμάνι του Πειραιά όπου επίσης παραμένουν 3.200 πρόσφυγες. Για την κυβέρνηση η εκκένωση των δύο αυτών πρόχειρων καταυλισμών παραμένει η βασική προτεραιότητα. Πρόβλημα όμως αποτελεί και το Ελληνικό όπου περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε απαράδεκτες συνθήκες. Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να περιορίσει τους καταυλισμούς από 35 – 40 σε 15 – 20 με ανθρώπινες συνθήκες.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών δημιουργούν πλήρες αρχείο καταγραφής των ΜΚΟ.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή τους ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να δοθούν τα χρήματα της ΕΕ στο ελληνικό κράτος, αλλά για τεχνικούς λόγους αυτό δεν έγινε εφικτό. Ακολούθως τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε οκτώ διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ, ενώ συμφωνήθηκε το 50% προσλήψεων και το 60% των αγορών για προμήθειες να γίνουν από την Ελλάδα.