Η πρώτη σοβαρή ρήξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κατάσταση που παρέλαβε είναι γεγονός από χτες καθώς οδήγησε στην έξοδο από το κόμμα το γραμματέα της ΝΔ Αντρέα Παπαμιμίκο και διέγραψε τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος σημειωτέον είχε διοριστεί προ εβδομάδων με τις ευλογίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην πραγματικότητα μέσω της διάλυσης και της διαδικασίας επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ και την εκδίωξη από τη ΝΔ των κ.κ. Παπαμιμίκου και Β. Γεωργιάδη, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στέλνει και ένα σαφές μήνυμα ενόψει του επικείμενου συνεδρίου της ΝΔ ότι δεν θα ανεχτεί εύκολα κινήσεις που θεωρεί πως υπονομεύουν τη νέα ηγεσία.
Ουσιαστικά το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς δια των συγκεκριμένων στελεχών που διεγράφησαν στέλνεται και ένα μήνυμα προς άλλα στελέχη όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας που κινήθηκαν, όπως ο Αντρέας Παπαμιμίκος εκλέγοντας προέδρους σε πάρα πολλές ΝΟΔΕ ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας.
Πάντως οι χτεσινές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ δημιουργούν νέα δεδομένα για τη Συγγρού και αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με πρώην συμμάχους του χάρη στους οποίους εξασφάλισε την εκλογή του στην προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
Κατά τους υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη δυναμικές κινήσεις όπως οι χτεσινές, ο πρόεδρος της ΝΔ «θα έπρεπε να τις κάνει εξαρχής». Ωστόσο όπως παραδέχονται γαλάζια στελέχη είναι «δύσκολη απόφαση» και τέτοιου τύπου ρήξεις δεν αποκλείουν να έχουν εσωκομματικές συνέπειες και παρενέργειες με δεδομένο το υπάρχον στελεχικό δυναμικό της ΝΔ, το οποίο δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ηγετικής ομάδας.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο πλαίσιο των παραπάνω πως η διάρρηξη των σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με εσωκομματικούς του, έστω και ευκαιριακούς, συμμάχους αναβαθμίζουν το ρόλο του καραμανλικού παράγοντα για πολιτικούς και γεωγραφικούς λόγους (σ.σ. αποτελέσματα ΝΟΔΕ σε Βόρεια Ελλάδα) προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα και να αποκατασταθεί η ηρεμία στο εσωτερικό της ΝΔ.
Βέβαιο πλέον πρέπει να θεωρείται ύστερα από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να προχωρήσει σε οργανωτικές αλλαγές που θα διαμορφώσουν νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς που θα ενισχύσουν το ρόλο και τον έλεγχο της ηγετικής ομάδας στο εσωτερικό της ΝΔ.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να έχει κλειδώσει –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– ο διάδοχος του αποχωρήσαντος γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής στο πρόσωπο του Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς πρόκειται για ακραιφνή και πιστό μητσοτακικό με το επιπλέον χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ηγετικές βλέψεις και ως εκ τούτου δεν θα αντιμετωπίσει τη θέση του γραμματέα ως εφαλτήριο για προσωπικές στρατηγικές.
Τις τελευταίες μέρες αν και ακούστηκαν κάποια ονόματα για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και του Βασίλη Κικίλια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν εξετάστηκαν ποτέ σοβαρά ενώ ούτε και τον ίδιο τον πρώην υπουργό δημόσιας τάξης φέρεται να τον απασχόλησε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν δείχνει, τουλάχιστον έτσι διατείνεται, να ενδιαφέρεται, προτιμώντας το ρόλο του αντιπροέδρου, ενώ ερωτηματικό είναι ο ρόλος που θα έχει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά το συνέδριο της ΝΔ όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του ως προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.