ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται «βόμβα» από τη Eurostat: «Ψηλώνει» Τσίπρα και «αδειάζει» ΔΝΤ

Καθοριστική ημέρα για τη διαπραγμάτευση φαίνεται πως είναι η 21η Απριλίου, καθώς τότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδος το 2015, δίνοντας νέα τροπή στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

 

 

Σήμερα πάντως θα πραγματοποιηθούν οι επαφές με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα ενσωματωθεί στις συνομιλίες από αύριο. Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν την Πέμπτη, προκειμένου οι δύο πλευρές να μεταβούν στο Άμστερνταμ, όπου την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

Στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης γίνεται λόγος για καταγραφή της κατάστασης και η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει αναφέρει ότι πιθανόν να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και για συνεδρίαση- εάν χρειαστεί- τη Μεγάλη Πέμπτη 27 Απριλίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θέτουν και ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 2,7- 3 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο» στις διαπραγματεύσεις, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015. Η ανακοίνωση θα γίνει στο πλαίσιο της πρώτης κοινοποίησης που επιβάλει η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (excessive deficit procedure – EDP) του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης το 2015, για το δημοσιονομικό έλλειμμα του περυσινού έτους, για τις κρατικές δαπάνες και τα έσοδα και βεβαίως για το ύψος του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η καλύτερη αυτή επίδοση θα έχει θετικές επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Από την λαλλη μεριά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, θα αναθεωρηθεί και το δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία θα προβλέπουν και αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ το 2013, παρότι η Eurostat είχε τότε επικυρώσει στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ

Όσον αφορά στο 2014, υπάρει μικρού εύρους αναθεώρηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Το 2015 όμως που αναμενόταν επιβάρυνση των δημοσιονομικών κατά 1 δισ. ευρώ, τελικά φαίνεται πως η Eurostat υπολογίζει την επιβάρυνση στα 500 εκατ. ευρώ περίπου. Επομένως, το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους αυτού θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από το 0,2% που προσδοκά η κυβέρνηση, παρέχοντας έτσι πιθανόν μια ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας

Γεροβασίλη: Εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται

Εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα, στο ενδεχόμενο αποκλίσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση της Eurostat την Πέμπτη για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 θα διαπιστώνεται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,4% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014, αλλά και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται να ενδυναμώσουν τη θέση της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα αρχικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αύριο και με το ΔΝΤ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του eurogroup. Όπως ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα, είπε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια θα είναι οικονομικό. Τόνισε δε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.

Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δραγασάκης: Θετικότερη του αναμενόμενου η πορεία των δημοσίων οικονομικών κατά το 2015

Την σαφή εκτίμηση ότι η πορεία των δημοσίων οικονομικών κατά το 2015 θα αποδειχθεί θετικότερη του αναμενομένου –και ότι το γεγονός αυτό θα πιστοποιηθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat- εξέφρασε στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105,5», και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το ενδεχόμενο επιβολής ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ούτως ή άλλως προβλέπεται και στην υπάρχουσα συμφωνία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι, διευκρινίζοντας ότι τούτο είναι αμφίβολο πως θα απαιτηθεί και αυτό θα καταδειχθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει από την Eurostat.

Ακόμη, κατέστησε απολύτως σαφή τη θέση της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα –όπως όλοι δηλώνουν ότι επιθυμούν- με το υπάρχον πακέτο μέτρων και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και στη λήξη αυτής της συζήτησης να εξεταστεί κατά πόσον χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα, επεσήμανε την ύπαρξη εσφαλμένων εκτιμήσεων που έχει κατά καιρούς διατυπώσει το ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των θεσμών.

Ειδικότερα, επεσήμανε την επιθυμία της Γερμανίας να παραμείνει το ΔΝΤ ως μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την άρνησή της να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του ΔΝΤ.

«Δεν μπορεί ένα πρόβλημα που αφορά στις σχέσεις μεταξύ των θεσμών να μετατραπεί σε δικό μας πρόβλημα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης, τέλος, απέρριψε διάφορα σενάρια περί εκλογών, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ανασυγκρότησης, δεδομένης της κρίσης που διέρχεται και ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να την συνδράμουν ως προς αυτό.

«Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο του προοδευτικού χώρου. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμπλεύσουμε και να συμπορευτούμε», σημείωσε.