Την ετήσια κατάταξή για την ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρεςτου κόσμου έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
«Η φετινή κατάταξη αντικατοπτρίζει την ένταση των επιθέσεων στη δημοσιογραφική ελευθερία και ανεξαρτησία από κυβερνήσεις, ιδεολογίες και συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς» αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.
Στις χώρες με άσπρο χρώμα η κατάσταση θεωρείται καλή, σε εκείνες με ανοιχτό κίτρινο ικανοποιητική, στις χώρες με πορτοκαλίυπάρχουν αξιοσημείωτα προβλήματα, στις χώρες με κόκκινο χρώμα η κατάσταση αξιολογείται δύσκολη, ενώ σε εκείνες με μαύρο θεωρείται πολύ σοβαρή.
Η κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου δημοσιεύεται από το 2002 και στηρίζεται σε μία σειρά δεικτών όπως ο πλουραλισμός, η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, το περιβάλλον και η αυτολογοκρισία, το νομικό πλαίσιο, η διαφάνεια, οι υποδομές και οι καταχρήσεις εξουσίας.
«Όλοι οι δείκτες της κατάταξης παραπέμπουν σε επιδείνωση. Πλήθος κρατικών αρχών προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο στις χώρες, από τον φόβο υπερβολικής διεύρυνσης του δημοσίου διαλόγου», σχολιάζει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
«Εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή προπαγάνδας, όπου οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την μετάδοση της πληροφορίας καθ΄υπαγόρευσιν με χαμηλό κόστος. Απέναντί τους, οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού», διαπιστώνει ο Κριστόφ Ντελουάρ.
Που βρίσκεται η Ελλάδα
Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας , ηΦινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία και η Νορβηγία.
Αν και η Ευρώπη παραμένει η ζώνη όπου τα μέσα ενημέρωσης είναι τα περισσότερο ελεύθερα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν «την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού μοντέλου».
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση, έναντι της 91ης θέσης που κατείχε στην κατάταξη του 2015.