Σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο θα φέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία όσο μένει ανοιχτή, συντηρεί την πολιτική αβεβαιότητα και παγώνει την οικονομία.
Είναι πλέον στα χείλη όλων όσων γνωρίζουν τα πολιτικά πράγματα, ότι μετά τη συμφωνία (αν και όταν έρθει αυτή) κλείνει ο κύκος της κυβέρνησης με τη σημερινή της μορφή. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να πάει σε εκλογές, δεν θέλει να “δραπετεύσει” και ξέρει ότι αν φύγει τώρα, σε ηλικία μόλις 42 ετών, θα μπει σε πολιτικό λήθαργο μετά και τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησλης του.
Οι επιλογές που έχει είναι περιορισμένες: Ή θα πάει σε εκλογές, πράγματα που απεύχονται όλοι αλλά άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ή θα προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε “ξέφωτο ανάπτυξης”.
Αυτή είναι η μόνιμη παραδοχή στελεχών που είναι υψηλά στην κυβερνητική κλίμακα. Με το νέο κυβερνητικό σχήμα να πρέπει να σηματοδοτεί τα ανοίγματα που ο Αλ. Τσίπρας θέλει να κάνει σε πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, βάζοντας μέσα πρόχωπα ευρείας αποδοχής, άλλων πολιτικών τάσεων, μεταρρυθμιστών, κεντρώων, ακόμη και τεχνοκρατών συγγενούς ιδεολογίας.
Ένσ πρόσωπο που θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή του στην κυβένρηση είναι ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σε προχθεσινή εκδήλωση μίλησε «παραταξιακά», εξαπολύοντας επίθεση κατά του Κυρ. Μητσοτάκη και ενισχύοντας τα διπολικά χαρακτηριστικά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να έχει στο εξής το πολιτικό σκηνικό.
Ερώτημα-γρίφος παραμένει το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ως τώρα έχει πετύχει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, από τη μια ως υπουργός Οικονομικών του 3ου Μνημονίου, από την άλλη ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της τάσης των 53+, οι οποίοι ακόμη και τώρα θέλουν μεγαλύτερες αποστάσεις από το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε.
Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί ούτε από τον ίδιο, τον εμφανίζουν να θεωρεί ότι η αποστολή του ολοκληρώθηκε, αμέσως μόλις κλείσει η αξιολόγηση. Και ναι μεν η «κόκκινη γραμμή» του για το αφορολόγητο επιβεβαιώθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, πλην όμως η ίδια η κυβέρνηση έχει ανοίξει παράθυρο αλλαγών και στα δύο νομοσχέδια, μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Τι, με άλλα λόγια, θα συμβεί, αν η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο πιεστεί για μείωση του αφορολογήτου; Και τι θα απογίνει τότε η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, στο Χίλτον, “I won’t budge” (δεν θα υποχωρήσω);