Μια πρόσφατη μελέτη δίνει την απάντηση στο ερώτημα γιατί αδυνατούμε να κοιμηθούμε σωστά, όταν βρισκόμαστε οπουδήποτε αλλού εκτός από το κρεβάτι μας. Κι αυτή, όπως αποδεικνύεται, σχετίζεται με το ένστικτο της επιβίωσης.
Έχουμε την τάση να αντιδρούμε πιο εύκολα σε εξωτερικά ερεθίσματα τα οποία ο εγκέφαλός μας εκλαμβάνει ως απειλές
Οι Μασάκο Ταμάκι και Γιούκα Σασάκι, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Mπράουν των ΗΠΑ, εξέτασαν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων εγκεφάλων κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε ένα νέο περιβάλλον, μόνο το ήμισυ του εγκεφάλου μας κοιμάται. Το άλλο μισό – και για την ακρίβεια, το αριστερό ημισφαίριο – εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία.
Παρότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν η πρώτη στην οποία μελετήθηκε η διαταραχή, αποτελεί μία από τις πρώτες που καταφέρνει να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο αυτή εμφανίζεται.
Και ποιος είναι ο λόγος;
Το πείραμα έδειξε ότι όταν κοιμόμαστε σε έναν χώρο που δεν νιώθουμε ιδιαίτερα οικείο, έχουμε την τάση να αντιδρούμε πιο εύκολα σε εξωτερικά ερεθίσματα τα οποία ο εγκέφαλός μας εκλαμβάνει ως απειλές. Τέτοια μπορεί να είναι ο ήχος ενός τριξίματος στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο θόρυβος από ένα αυτοκίνητο στο δρόμο ή το γάβγισμα ενός σκύλου.
Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλος θηλαστικών όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Κι έτσι, ξυπνούν κι εκείνα εύκολα όταν βρίσκονται σε ξένο περιβάλλον, κάτι που τα προστατεύει από ενδεχόμενες απειλές.
πηγή: womantoc