Στο 95% του πακέτου των εμπροσθοβαρών μεταρρυθμιστικών μέτρων της Ελλάδας έχει συμφωνηθεί, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως, πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό» δήλωσε στο κανάλι RTL, ο Ολλανδός πολιτικός, και συνέχισε: «Είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο 'γκρίζες', πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή».
Η απόφαση για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη θα ληφθεί την Μεγάλη Τετάρτη, διαμήνυσε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπουμ.
Νωρίτερα σήμερα, η Κομισιόν παρέπεμψε στον πρόεδρο του Eurogroup για την απόφαση, τονίζοντας ότι το ζήτημα έγκειται της αρμοδιότητάς του.
Όσον αφορά στην πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ότι αφορούν αφενός τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών μετά τη λήξη του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας, έκτακτης συνεδρίασης την Μεγάλη Πέμπτη για να επικυρωθεί η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει νέο Eurogroup» αλλά τόνισε ότι «ακόμη εργαζόμαστε προς αυτό».
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χτες ότι οι πιθανότητες για νέο Eurogroup είναι μάλλον μικρές, καθώς για να συγκληθεί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι συναρμόδιοι υπουργοί συζητούν από χθες το πακέτο των έκτακτων προληπτικών μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να θεσπιστεί ένας μηχανισμός «αυτόματης περικοπής των δαπανών του προϋπολογισμού ή δέσμευσης της ελληνικής πλευράς ότι θα φέρνει συγκεκριμένα εναλλακτικά μέτρα».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την λεπτομερή καταγραφή και θεσμοθέτηση των προληπτικών μέτρων, τα οποία σημειωτέον έχουν να κάνουν με περικοπές μισθών και συντάξεων, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου και νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των πιστωτών φαίνεται να επιμένει σε κάτι πιο χειροπιαστό, ουσιαστικά δηλαδή στην ονομαστική αναφορά των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει παράλληλα ότι υπάρχει νομικό ζήτημα διότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να νομοθετηθούν τέτοιου είδους μέτρα υπό αίρεση και δεν προβάλλουν την πολιτική δυσκολία που έχει η ψήφισή τους.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αγκάθια της αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.