Όλα τα σενάρια ανοιχτά αφήνει η κυβέρνηση μετά την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πανευρωπαϊκές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτου Eurogroup.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ακόμη και για προσφυγή σε κάλπες, εάν δεν επέλθει απεμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Ο εφιάλτης της περυσινής διαπραγμάτευσης ξαναζωντανεύει περίπου ένα χρόνο μετά και αυτή τη φορά οι επιλογές που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι πολλές.
Το 2015 η διαπραγμάτευση – θρίλερ κράτησε τη χώρα επί τρεις μήνες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι επιπτώσεις ήταν δυσμενείς για την οικονομία, ενώ εφαρμόστηκαν τα capital controls. Αυτή τη φορά, η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων τόσο πολιτικών, όσο και κοινωνικών, ενώ οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές.
Το πρώτο χαρτί του πρωθυπουργού να επιδιώξει πολιτική λύση, ζητώντας σύγκληση Συνόδου Κορυφής «κάηκε» καθώς οι πιθανότητες έκτακτης Συνόδου Κορυφής είναι μηδαμινές.
Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να παίξει το χαρτί των εκλογών.
Το τοπίο παραμένει θολό, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι άγνωστες, ενώ το μέλλον των διαπραγματεύσεων θα δείξει η αποχώρηση ή η παραμονή των απεσταλμένων των δανειστών στην Αθήνα.
Η στάση των δανειστών θα δείξει αν υπάρχει έστω ένα μικρό περιθώριο υποχώρησής τους, στην απαίτηση για λίστα με συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θα πρέπει να τα νομοθετήσει «εδώ και τώρα». Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να αποχωρήσουν εσπευσμένα από την Αθήνα, με ορίζοντα πιθανής επιστροφής πλέον μετά την Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα.
Το εφιαλτικό σενάριο των δανειστών
Η εμμονή των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ στην απαίτηση να νομοθετηθούν τώρα πρόσθετα προληπτικά μέτρα ζωντανεύει το σενάριο Τόμσεν – Βελκουλέσκου, που προέβλεπε καθυστερήσεις και εμπλοκές στη διαπραγμάτευση – ενδεχομένως και πιστωτικό γεγονός – ώστε μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι να αναγκασθούν να αποδεχθούν συμφωνία με τους όρους του ΔΝΤ.
Σε μια άλλη εκδοχή του σεναρίου προβλέπεται συμφωνία σε τρεις φάσεις, με την τρίτη να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και την πρώτη εκταμίευση να γίνεται τον Σεπτέμβριο. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και θα προκαλέσει σφοδρές αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας αναπόφευκτα σε πολιτικές αναταράξεις, χωρίς να αποκλείονται ανασύνθεση – διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή ακόμη και εκλογές.
Από το πρωί επικρατεί αναβρασμός στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει σειρά επαφών με τους στενούς του συνεργάτες για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Το Μαξίμου διαμήνυσε πως υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύσει ακόμη και χωρίς Σύνοδο.
Ανεξάρτητα από το αν η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα φέρει ή όχι αποτέλεσμα, η εμπλοκή που ανακύπτει στη διαπραγμάτευση και η καθυστέρηση της αξιολόγησης και των εκταμιεύσεων δημιουργούν μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση: