«H Κομισιόν περιμένει το ελληνικό πρόγραμμα να επιτύχει», τονισε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
.
Σύμφωνα με αυτές η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από τις χειμερινές προβλέψεις, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,3% έναντι της πρόβλεψης για πτώση 0,7%. Αυτό συνέβη καθώς οι αρνητικές συνέπειες των capital controls στην ελληνική οικονομία, κατά το β' εξάμηνο του 2015, ήταν μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων.
Η Κομισιόν επιμένει ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει απ' το β' εξάμηνο της χρονιάς και με την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, ο ρυθμός της ανάπτυξης θα επιταχύνει το 2017 με το ΑΕΠ να αυξάνεται 2,7%.
Επίσης, προβλέπει ότι η ανεργία το 2016 θα διαμορφωθεί στο 24,7% και τον επόμενο χρόνο στο 23,6%. Ακόμη, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός (-0,3%) το 2016) και θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2017 (+0,6%).
Σύμφωνα με την Κομισιόν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα βοηθήσει στην σταδιακή χαλάρωση των capital controls και θα τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις.
Έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων δημόσια οικονομικά το 2015 και το επιπρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που οριστικοποιείται με τους θεσμούς, οι ισορροπίες της Γενικής Κυβέρνησης θα βελτιωθούν περισσότερο, εκτιμά η Κομισιόν.
Όπως επισημαίνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι θετικό φέτος καθώς οι προηγούμενες και οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Aναμένει ότι το 2016 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 στο 1,8%, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται στο 182,8% του ΑΕΠ το 2016 και στο 178,8% το 2017.
Η Κομισιόν πάντως υπογραμμίζει στις προβλέψεις της πως οι αβεβαιότητες παραμένουν μεγάλες. Η προβλεφθείσα ανάκαμψη εξαρτάται απ' την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς και στηρίζεται σε θετικές εξελίξεις στις χρηματαγορές και το εμπόριο.
Οι θετικές εκπλήξεις θα μπορούσαν να έρθουν από μία ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάταση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Από την άλλη οι αρνητικές εκπλήξεις σχετίζονται με την αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, έναν μεγαλύτερο των εκτιμήσεων αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και τον τουρισμό, καθώς και από μία επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.