«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζουν και πάλι οι δανειστές, καθώς αξιωματούχοι από την πλευρά των θεσμών ξεκαθαρίζουν ότι δεν αρκεί η ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού, αλλά απαιτούν άμεση θεσμοθέτηση των προλητπικών μέτρων. Μάλιστα, θέλουν την εφαρμογή των μέτρων-κάβα, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, σε κάθε αξιολόγηση από τους θεσμούς και όχι με το review κάθε έτους.
Κύκλοι κοντά στην αξιολόγηση τονίζουν ότι αν και δεν έχει εκδηλωθεί, το ΔΝΤ δεν κρύβει την δυσφορία για την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στα φορολογικά μέτρα με τα οποία έκλεισε κατά τα 4/5 του βασικού πακέτου μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ.
Κομβικό σημείο στη διαπραγμάτευση είναι η απαίτηση των θεσμών να γίνεται η αξιολόγηση για την επίτευξη των στόχων, και τη συνακόλουθη εφαρμογή των μέτρων-κάβα, σε κάθε αξιολόγηση και όχι στο κλείσιμο κάθε οικονομικού έτους για την κυβέρνηση.
Ενώ, γτην ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει την ψήφιση του ασφαλιστικού την Κυριακή, ως διαπραγματευτικό εργαλείο στο Eurogroup της Δευτέρας, οι πιστωτές -με πρωτεργάτη το ΔΝΤ- ζητούν τη νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και μάλιστα με λεπτομερή ποσοτικοποίηση για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισημαίνουν ότι -ακόμη και με την ψήφιση του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ σε συντάξεις και φορολογία- παραμένουν ανοιχτά ζητήματα μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ θέτουν επιτακτικά το ζήτημα του αφορολόγητου, το οποίο ζητούν να μειωθεί περεταίρω.
Το Ταμείο επιμένει να νομοθετηθούν τώρα τα προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν πολύ συγκεριμένες δράσεις, όπως την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 2018, νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο και, μάλιστα, ποσοτικοποιημένα και με αναφορά στις κατηγορίες των μισθολογίων που θα "πειραχτούν".
Επιπλέον, επιμένουν σε μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, όπως την επέκταση του ΦΠΑ 24%, από 13% που είναι σήμερα, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
Πιο αναλυτικά, στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου δεν θα συμμετέχει η Κριστίν Λαγκάρντ εκ μέρους του Ταμείου, Πολ Τόμσεν θα ζητήσει ένα μείγμα μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει:
- «Εξορθολογισμό» του προσωπικού του δημοσίου. Θα ζητήσει μια κοστολογημένη ανάλυση του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων με κινητικότητα (αντί προσλήψεων) για την κάλυψη κενών θέσεων και την απόλυση υπεράριθμων και επίορκων όπου αυτοί εντοπιστούν.
- Επανεξέταση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο το οποίο για το 2016 αναμένεται ότι θα είναι οριακά πάνω από το 10% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των κρατών μελών της EE φτάνοντας τα 18,8 δισ. ευρώ . Με το σκεπτικό αυτό θα ζητήσει και περικοπές στο ενιαίο και τα ειδικά μισθολόγια, τις οποίες ουσιαστικά προαναγγέλλει και η Commission στις εαρινές της εκτιμήσεις υπολογίζοντας μάλιστα το ύψους στο 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκ ευρώ.
- Περικοπές των αμυντικών δαπανών. Στο θέμα αυτό ο γνωστός από παλιά κ. Τόμσεν θα επαναφέρει το θέμα των διαδοχικών περικοπών μόνιμου χαρακτήρα για την επόμενη τριετία δίνοντας έμφαση και εδώ στον επαναπροσδιορισμό του απαιτούμενου προσωπικού.
- Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση με στόχο την εξοικονόμηση 950 εκ ευρώ σε ορίζοντα χρόνο τριετίας. Το μέτρο καλύφθηκε έως τώρα από τα ήδη συμφωνημένα μέτρα . Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να επανέρχεται και στο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας και ειδικότερα τη θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων, της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και της επαναφοράς της ανταπεργίας (lock out).
Το Ταμείο δεν θέλει νέες περικοπές των λειτουργικών δαπανών, τις οποίες απέρριψε στην εαρινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον, μιλώντας τότε για τα ελληνικά νοσοκομεία δίχως που δεν έχουν σύριγγες και δημόσια οχήματα που δεν έχουν καύσιμα και ανταλλακτικά για να κυκλοφορήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του πακέτου των προληπτικών μέτρων δίνει την ευκαιρία στο Ταμείο να πιέσει για παρεμβάσεις που θεωρεί ότι λείπουν από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Με πρόσχημα ότι οι όποιες αποκλίσεις εμφανιστούν θα πρέπει να κλείσουν με μέτρα «καλής ποιότητας» δηλαδή άμεσης και σταθερής απόδοσης, το ΔΝΤ θα στρέψει την συζήτηση στις περικοπές δαπανών.