ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αστακός» το κέντρο της Αθήνας για τις συγκεντρώσεις κατά του ασφαλιστικού

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κορυφώνονται σήμερα οι διαδηλώσεις κατά τους ασφαλιτικού νομοσχεδίου, που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή. Εντός του κουνοβουλίου είναι σε εξέλιξη η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, ωστόσο έξω το κέντρο της Αθήνας θυμίζει φρούριο με εκατοντάδες αστυνομικούς ακροβολισμένους περιμετρικά στο κτίριο της Βουλής για την αποφυγή επεισοδίων. Κλειστή με κλούβες των ΜΑΤ είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ έχει απαγορευτεί από χθες η είσοδος στον Εθνικό Κήπο. 

 

 

Μετά την πρώτη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των μελών του ΠΑΜΕ ακολούθησαν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της Λαϊκής Ενότητας, της ΕΣΗΕΑ, των δικηγορικών συλλόγων, των λιμενεργατών και άλλων αριστερών οργανώσεων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τη διαδήλωση κατά των σαρωτικών αλλαγών που φέρνει στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στις 6 το απόγευμα είναι το αγωνιστικό ραντεβού της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση κάνει λόγο για «κατάπτυστη απόφαση»  της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. που «επέλεξε την 8η Μαΐου -μέρα που τα Συνδικάτα τιμούν τα 130 χρόνια από τους αγώνες της Πρωτομαγιάς, του Σικάγο του 1886- να ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που σαρώνει ότι απέμεινε όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας και εξαπολύει νέα φορολογική επιδρομή εναντίον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, ότι στη χώρα μας δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Σε νέα αιφνιδιαστική κινητοποίηση, μετά την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου το πρωί του Σαββάτου, προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Ήταν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι όταν μια ομάδα συνδικαλιστών εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην είσοδο της Βουλής επί της Βασιλίσσης Σοφίας και παρατάχθηκε εκατέρωθέν της.

Άμεσα στο σημείο εμφανίστηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες σχημάτισαν κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές-συναδέλφους τους.

Συλλαλητήρια κομμάτων και συνδικάτων

Στις 10 το πρωί η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι φορείς, όπως μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και άλλοι. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησε την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ.

Ακολούθησε στις 12:00 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών με τα μέλη της να συγκεντρώνονται έξω από την ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ακαδημίας. Ύστερα από διήμερη σιγή οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης επέστρεψαν στις δουλειές τους σήμερα το πρωί στις 6:00.