Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε "τομή" τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και υποστήριξε ότι "εισάγει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμητικά και δίνει έμφαση στην εξισορρόπηση των εισφορών και των παροχών με δίκαιο τρόπο δίκαιο τρόπο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες". Παράλληλα, εκτίμησε ότι η εικόνα της οικονομίας είναι καλύτερη και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αξιολόγηση.
Για τις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι οδηγούν σε αύξηση εσόδων από τα πλέον ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα, προστατεύουν απόλυτα τα χαμηλά στρώματα ενώ για τα μεσαία, υπάρχει, όπως είπε, οριακή αύξηση ή οριακή μείωση των επιβαρύνσεων.
"Στα θέματα της προστασίας των δανειοληπτών δεν αλλάζει στο ελάχιστο ό,τι ισχύει και για το σημερινό προστατευτικό πλαίσιο, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με αυτή και αυτό θα φανεί όταν έλθει η συμφωνία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
«Η οικονομία με την πρώτη αξιολόγηση φτάνει σε ένα σημείο από το οποίο ξεκινά το θετικό πρόσημο», υποστήριξε ο Γιώργος Σταθάκης.
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στις κατηγορίες που απευθύνει στην κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της το 2015, προκάλεσε στη χώρα ζημιά 12,7 δισ. ευρώ και ότι δεν έχει σχέδιο, σημειώνοντας ότι, αν υπήρχε ζημιά τέτοιας έκτασης, θα αποτυπωνόταν στην πορεία του ΑΕΠ το 2015, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Σχετικά με τις επικρίσεις της ΝΔ και την «προτροπή» για «να φύγει η κυβέρνηση», ο κ. Σταθάκης σχολίασε: «Έχουμε μία κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Της οποίας οι υπουργοί φεύγουν. Να είστε πιο ειλικρινείς. Η βασική σας ευχή θα έπρεπε να είναι: "καλύτερα να μην είχατε έρθει καθόλου"».
«Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη το 2016. Θα το αποδεχθείτε; Και αν όχι, γιατί δεν θα το αποδεχθείτε;», ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε πως «επιτεύχθηκε προστασία στα κόκκινα δάνεια, θα το δείτε και στο νομοσχέδιο ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε επιδιώξει».
Επιπλέον, ανέλυσε το σχέδιο που ακολουθεί η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2015 επισημαίνοντας πως «το επίμαχο θέμα αν μπορεί μία κυβέρνηση να έχει σχέδιο, να ακολουθεί συντεταγμένη πορεία για την ανάκαμψη της οικονομίας και να το κάνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό, αμφισβητείται από μία καταστροφολογική αντιπολίτευση».
«Σύμφωνα με την ΝΔ το κόστος των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, είναι 12,7 δισ., τα capital control, η ανικανότητά της. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αν αυτά συνέβαιναν, θα αποτυπωνόντουσαν στο ΑΕΠ του 2015. Όμως τα αποτελέσματα του 2015 δείχνουν άλλη εικόνα. Η ύφεση ήταν μηδενική, το εξωτερικό ισοζύγιο πήγε καλά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η ανεργία είχε μικρή μείωση και όχι αύξηση και η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε εξαιρετικά. Τα αποτελέσματα της οικονομίας δείχνουν ότι υπάρχει κάτι άλλο που δεν συνάδει με την κριτική της ΝΔ», ανέφερε, προσθέτοντας ακόμη ότι «το 2015 η διεθνής συγκυρία ήταν πιο αρνητική απ’ ό,τι σήμερα».
«Έχει σχέδιο συντεταγμένο, με λογική και συνάφεια η κυβέρνηση;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία που φέραμε είχε τρία σημεία: απάλλασσε την οικονομία από δανειακές υποχρεώσεις περίπου 40 δισ. τα επόμενα χρόνια. Αυτό μας επέτρεψε να κάνουμε ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Και είχε ένα οδικό χάρτη που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη. Ο χάρτης είχε τα προαπαιτούμενα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μία σειρά από μέτρα. Δεν είναι καινούργιο, το είχαμε πει και προεκλογικά».
«Έχουμε αποδεχθεί τομές εντός και εκτός του πλαισίου της συμφωνίας. Αυτή την στιγμή κινούμαστε εντός της συμφωνίας. Γιατί το ασφαλιστικό που καθιερώνει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμητικά, αναλογικά, δεν είναι σχέδιο και τομή;», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως και το φορολογικό σύστημα «έχει προοδευτικό πρόσημο. Αφορά την αύξηση των εσόδων από τα υψηλότερα στρώματα της κοινωνίας, προστατεύει απόλυτα τα κατώτερα και τα μεσαία στρώματα έχουν οριακή μείωση».