Υπάρχουν δύο αναγνώσεις: Ότι η κυβέρνηση με την διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κερδίζει πολιτικό χρόνο ενός περίπου έτους, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2017 όταν με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα κριθεί αν και πώς θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Και ότι, αντίθετα, εφόσον το ΔΝΤ ξαναμπεί κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα το φθινόπωρο θα επιστρέψουμε στην τροχιά των τρίμηνων αξιολογήσεων, επομένως ο κύβος της λήψης ή όχι πρόσθετων μέτρων θα ριφθεί νωρίτερα.
Οι δύο αναγνώσεις κρύβουν αντικρουόμενες επιδιώξεις: Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η διάρκεια θα της δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη φθορά που θα προκαλέσουν οι φόροι και τα άλλα μέτρα λιτότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση εύχεται να υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που θα φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, αν όχι, σε αδιέξοδο.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα διευκολυνθεί αν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τους θεσμικούς πιστωτές που θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα και περίγραμμα των ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, επίσης που δεν θα αφήνει σε εκκρεμότητα το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να γίνουν άμεσα γενναίες εκταμιεύσεις που θα επιτρέψουν, εκτός από την κάλυψη των εξωτερικών δανειακών υποχρεώσεων, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες, για να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας.
Ο σχεδιασμός της ΝΔ διευκολύνεται με μια ημιτελή συμφωνία που θα αφήνει σημαντικές εκκρεμότητες για τον Σεπτέμβριο και την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ύφεση και την κοινωνική δυσφορία.
Η στρατηγική Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημά του για εκλογές και μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, παρόλο που αρκετοί – και εντός ΝΔ – ανέμεναν ότι θα το εγκαταλείψει. Η πατρότητα αυτού του αιτήματος ανήκει σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs.gr, στον σύμβουλό του Τάκη Θεοδωρικάκο (της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO) ο οποίος δεν είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της ΝΔ και γι' αυτό συγκεντρώνει ισχυρές αντιπάθειες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, θεωρεί ότι πρέπει να μείνει σ' αυτή τη γραμμή γιατί συσπειρώνει το κομματικό του ακροατήριο και σταθεροποιεί το προβάδισμά του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτηση χωρίς εύκολη απάντηση είναι για πόσο θα αντέξει να ζητάει ξανά και ξανά εκλογές εφόσον δεν προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Μια φράση που αποδίδεται στον πρωθυπουργό από συνομιλητές του είναι ότι «ο Κ. Μητσοτάκης θα καεί στο ζέσταμα» και αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει ένα αίτημα (για κάλπες) που έβαλε στο τραπέζι στη βάση μιας εσφαλμένης εκτίμησης, ότι η διαπραγμάτευση θα αποτύχει και θα προκύψουν ανατροπές.
Η στρατηγική Τσίπρα
Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (έμμεσοι φόροι, ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων μαζί με τον “κόφτη”) θα κατατεθεί στη Βουλή στις 17 Μαΐου για να ψηφιστεί στις 22 Μαΐου. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα με την αναπτυξιακή προοπτική στο επίκεντρο.
Ο ανασχηματισμός προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, ενώ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – εκτός απροόπτου – θα γίνει κανονικά στο τέλος Ιουνίου. Με το προσφυγικό να βρίσκεται σταθερά ψηλά στην ατζέντα, υπάρχει πιθανότητα να προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 23 – 24 Μαΐου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ανθρωπιστική κρίση, ενώ σοβαρές συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής θα γίνουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.