ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» η συμφωνία για το χρέος – Πιέζει το ΔΝΤ, αγωνιά η Μέρκελ

Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γράφει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το ταμείο θέλει η Ελλάδα να σταματήσει να πληρώνει τόκους για τα δάνεια της διάσωσης που έχει λάβει μέχρι το 2040.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά επίσης την επέκταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων από το 2040 στο 2080 και να παραμείνει σταθερό το επιτόκιο στο 1,5%.

Η πρόταση του Ταμείου παρουσιάστηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και στοχεύσει στο να παραμείνει το ποσοστό των χρημάτων που δαπανά η Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων της κάτω από το 15% του ΑΕΠ, καθώς η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη οικονομική πορεία της Ελλάδας δεν είναι αισιόδοξη. Το ΔΝΤ ζητά περισσότερα από αυτά που οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν πει ότι μπορούν να δώσουν για να επιστρέψει η Ελλάδα σε υγιή οικονομικά δεδομένα.

Οι χώρες της Ευρωζώνης, με οδηγό τη Γερμανία, είναι διστακτικές σε μία τέτοια μεγάλη παραχώρηση για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, τα οποία ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ με περίπου ακόμη 60 δισ. να προστίθενται από την τελευταία συμφωνία.

Η Γερμανία, η κυρίαρχη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όμως το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη υπογράψει το ελληνικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η Γερμανίδα καγκελάριο βλέπει το ΔΝΤ ως βασικό παράγοντα για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος. Η κυβέρνησή της έχει υποσχεθεί στο κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα πριν από την εκταμίευση των νέων δανείων στην Ελλάδα.

Η Μέρκελ και πολλοί βουλευτές της, θεωρούν ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ευρωζώνη δεν θα είναι ικανή να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική και οικονομική πειθαρχία στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια. Και η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συμμετέχει στην εποπτεία της συμφωνία κρίνεται πολύ ήπια.

Το πρόβλημα της Μέρκελ είναι ότι το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι δεν θα μετέχει στο πρόβλημα εκτός εάν η Ευρωζώνη αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνεια καθώς υποστηρίζει ότι το δανειακό βάρος και το χρέος της χώρας είναι ιδιαίτερα μη βιώσιμο.

Μία μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους θα απαιτούσε ένα μεγάλο διάλογο και ψήφο στο γερμανικό κοινοβούλιο με πιθανή μία ανταρσία ανάμεσα στους συντηρητικούς βουλευτές κάτι που θα έδινε ώθηση στο λαϊκιστικό και ακροδεξιό AfD.

Για αυτό το λόγο οι Γερμανοί αξιωματούχοι επιθυμούν μόνο μία περιορισμένη ρύθμιση στους όρους της δανειακής σύμβασης κάτι που θα απαιτούσε την έγκριση του κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του 2017.

Γερμανοί και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και αναζητούν μία φόρμουλα που θα διαβεβαιώνει το Ταμείο ότι το χρέος της Ελλάδας θα αναδιαρθρωθεί αλλά και να δίνει τη δυνατότητα στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις μέχρι το 2018.

Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στις εκταμιεύσεις χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου και μπορεί οι συζητήσεις να συνεχιστούν για να συμμετάσχει το ΔΝΤ αργότερα. Αλλά η συμφωνία για το χρέος μπορεί να γίνει πιο δύσκολη όσο πλησιάζει το εκλογικό έτος για τη Γερμανία. Και η απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα είναι μία ήττα για την καγκελάριο.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών στις 24 Μαΐου, αλλά χρειάζονται διαπραγματεύσεις που μάλλον θα ξεπεράσουν αυτή την ημερομηνία.

Επίσης το ΔΝΤ είναι σε διαμάχη με την Ευρωζώνη και την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα υπάρξει διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στους δημοσιονομικούς της στόχους. 

Πηγή: Wall Street Journal