ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόκερ ΕΕ – ΔΝΤ με το χρέος – «Τρενάρουν» τη συμφωνία, ζητούν κι άλλα από την Ελλάδα

Καθόλου βέβαιη δεν θεωρείται η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς παραμένει το «αγκάθι» του χρέους, αλλά και ανοιχτά ζητήματα στον κόφτη δαπανών. Το ΔΝΤ έχει καταθέσει τη δική του πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πο αφορά σε πάγωμα της αποπληρωμής έως το 2040, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ ετοιμάζει άλλη «δελεαστική» πρόταση. 

Η Ουάσινγκτον πιέζει την Ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους και κεφάλαιο μέχρι το 2040, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος, καθώς προτείνει τα δάνειανα αποπληρωθούν σταδιακά στις επόμενες δεκαετίες, μέχρι το 2080, εξέλιξη που θα ήταν εξαιρετικά συμφέρουσα για την Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, με ισχυρά ανταλλάγματα, επιτροπεία για τις επόμενες γενιές, αλλά και μνημόνιο διαρκείας με κόφτες δαπανών. 

Η πρόταση του Ταμείου που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα θέλει την ετήσια ελληνική επιβάρυνση για πληρωμές τόκων και δανείων κάτω του 15% του ΑΕΠ, καθώς το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο σχετικά με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, μακροπρόθεσμα

Η πρόταση αυτή έχει χαρακτηριστεί ήδη ως απαράδεκτη από την Γερμανία και τους «δορυφόρους» της την Ολλανδία την Φιλανδία και την Αυστρία οι οποίες εκτιμούν ότι δεν μπορεί να περάσει από τα κοινοβούλια τους.

ΟΙ ευρωπαϊκοί θεσμοί ετοιμάζουν νέα πρόταση για το χρέος η οποία θα δίνει λύση και ελάφρυνση μέχρι και την οριστική αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων ενώ πληροφορίες θέλουν να περιλαμβάνεται και παράταση της περιόδου χάριτος.

Στις δύο αυτές προτάσεις θα προστεθεί και μια τρίτη που έχει έτοιμη το υπουργείο οικονομικών και η οποία πλησιάζει με αυτή της ΕΕ με μια σημαντικά διαφορά: 

Στο «ταβάνι» των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που δεν θα πρέπει το 15% του ΑΕΠ να περιλαμβάνονται όχι μόνο ο μακροπρόθεσμος αλλά και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός δηλαδή να περιλαμβάνει στην οροφή δαπανών για το χρέος και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.

Την ίδια ώρα, μπλοκάρει και το κλείσιμο της αξιολόγησης λόγω του δημοσιονομικού «κόφτη» που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα μέχρι το Eurogroup της επόμενης Τρίτης. Οι δανειστές ζήτησαν οι περικοπές των μεγάλων αποκλίσεων να αφορούν  στα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις.

Επίσης θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο αυτόματος μηχανισμός θα είναι απολύτως …. «αυτόματος» και θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση χωρίς παρεμβάσεις ή καθυστερήσεις, γι' αυτό και τον έλεγχο θα έχει ξένος τοποτηρητής και όχι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. 

Ο προβληματισμός εντοπίζεται στο πως και πότε το ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να παρεμβαίνει ζητώντας την αντικατάσταση των μέτρων, ενώ από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι επιμένουν και αυτή η διαδικασία να αυτοματοποιηθεί, έχοντας από πριν συμφωνηθεί κάποια φορολογικά μέτρα που θα παίζουν το ρόλο του «ισοδύναμου» σε περικοπές. Δηλαδή να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα. 

¨Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο «κόφτης» να έρθει ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο αφού παρά τις διαρροές της Δευτέρας από το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα παραμένει ανοιχτό.