ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόζενμπεργκ: Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν δέχονται πρόσφυγες να πειθαναγκαστούν με κυρώσεις

«Ως χώρα, έχουμε κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια και έργο στο τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού, ενώ το βάρος πέφτει τώρα στην ανάγκη να αναλάβουν κάποια κράτη-μέλη της Ε.Ε. τις ευθύνες τους και να δεχθούν το ποσοστό των προσφύγων που τους αναλογεί, βάσει της συμφωνίας για μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση. Παράλληλα και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε.», δήλωσε, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία μετέχει στην αποστολή αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην Ελλάδα για την εξέταση της πορείας του προσφυγικού.

 

 

 

Η κ. Βόζενμπεργκ που αποτελεί τη μόνη ελληνική παρουσία στην επιτροπή του ΕΚ, τόνισε ότι μετά από πρότασή της «εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δοθεί το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη φέτος στους λιμενικούς της Λέσβου, οι οποίοι διέσωσαν 65.000 ανθρώπους».

Μιλώντας από τη Λέσβο, όπου βρέθηκαν την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές, σημείωσε ότι «στη Μόρια έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά, παρά το μεγάλο προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα που αντιμετώπισε το νησί». Ειδικά μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, το 90% των ευρισκομένων στη Λέσβο έχουν ζητήσει άσυλο, η αίτησή τους δεν μπορεί να εξεταστεί μέσα σε 25 ημέρες, όπως προβλέπεται, γιατί λείπουν τα αναγκαία μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό -που αποτελεί υποχρέωση βοήθειας από την Ευρώπη- με αποτέλεσμα μετά το 25ήμερο, οι άνθρωποι αυτοί να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί». Παρόλα αυτά, σημειώνει, «η κατάσταση τελεί υπό έλεγχο». Υπάρχουν 65 ΜΚΟ και χιλιάδες εθελοντές, των οποίων η δράση και η προέλευση είναι ελεγχόμενες, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε το υπουργείο Μετανάστευσης στην επιτροπή του ΕΚ.

Στην Ειδομένη οι ευρωβουλευτές διαπίστωσαν προβλήματα, δεδομένου ότι την κατάσταση ελέγχουν αποκλειστικά οι ΜΚΟ, οι οποίες δήλωσαν στην ευρωπαϊκή αποστολή ότι οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από την περιοχή γιατί έχουν "κοινωνικοποιηθεί" εδώ. Ωστόσο, η κ. Βόζενμπεργκ επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Γ.Μουζάλα, σύμφωνα με τον οποίο, ως τα μέσα Ιουνίου η Ειδομένη θα έχει εγκαταλειφθεί, καθώς είναι ήδη έτοιμες 38.000 θέσεις φιλοξενίας και 10.000 αναμένεται να ετοιμαστούν σύντομα.

Η κ. Βόζενμπεργκ υπογράμμισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναγγέλθηκε επίσημα στην ολομέλεια του ΕΚ, να προωθήσει την έγκριση κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που αρνούνται να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, ώστε να πειθαναγκαστούν να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση και τη βασική αρχή της αλληλεγγύης. Προτάθηκε μάλιστα για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να δεχθεί το κράτος να καταβάλει το ποσόν των 250.000 ευρώ.

Τέλος η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε με ερώτησή της προς την Επιτροπή τα κονδύλια που αφορούν την αντιμετώπιση του προσφυγικού να δίνονται απ' ευθείας στις περιφέρειες που επιβαρύνονται δυσανάλογα μ' αυτό, χωρίς πρώτα να περνάνε από την γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους.