ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι το ζήτημα του ελληνικού χρέους- Το μεγάλο παζάρι ενόψει του Eurogroup

Το ελληνικό ζήτημα, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει μεταφερθεί στην ιαπωνική πόλη Σεντάι όπου με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο η διαπραγματευτική μάχη του Ταμείου και της Ευρωζώνης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με πρωταγωνίστρια φυσικά τη Γερμανία.

 

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε βέβαιος ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία. 

Προηγήθηκε παρέμβαση του Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ολλανδό πολιτικό στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στην Ιαπωνία ζήτησε την ευελιξία των Ευρωπαίων στο ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Βερολίνο και ΔΝΤ προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές τους στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και να αποφύγουν μια διαμάχη που θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ έχει απειλήσει να μη συμμετάσχει οικονομικά στην νέα ελληνική διάσωση χωρίς μεγάλα, νέα, μακροπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση χρέους της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας.

Έπειτα από μήνες αντίστασης, ο κ. Σόιμπλε εξετάζει ελάφρυνση χρέους σε αντάλλαγμα περαιτέρω ελληνικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά θέλει να αποφύγει να υποχρεωθεί να ζητήσει το πράσινο φως από ένα όλο και πιο επιφυλακτικό γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Άρα ο κ. Σόιμπλε πιέζει προκειμένου να καθυστερήσει μεγάλες τροποποιήσεις ως το 2018, αφότου το τριετές πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. θα έχει τελειώσει και πολύ μετά τις γερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017.

Αλλά δεν έχει το περιθώριο να πιέσει υπερβολικά το Ταμείο, διότι, αν αυτό εγκαταλείψει το πρόγραμμα, εκείνος θα αναγκαστεί να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για συνέχιση χωρίς το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν προγραμματίζει να συμμετάσχει στο Eurogroup, ενώ το Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πολ Τόμσεν.

Ντάισελμπλουμ: «μεγάλη η πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος»

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, όσον αφορά το ελληνικό χρέος και επομένως, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία» σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC, στο πλαίσιο της συνόδου των G7, στην Ιαπωνία.

Δίχως να αναφερθεί ευθέως στο ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι «όσοι υποστήριξαν μία γενναία εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, έχουν μετριάσει πλέον τη στάση τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδιο έχουν πράξει και όσοι υποστήριζαν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρήζει καμίας ελάφρυνσης.

 

Πιέζουν για ελάφρυνση οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχε στο περιθώριο των G7 με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ζήτησε από τους Ευρωπαίους «ευελιξία» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. 

Στη συνέχεια, ο Λιού υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων, προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο, μέσω μίας σημαντικής ελάφρυνσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντησή του με τον Ντάισελμπλουμ, εκτός του χρέους, επί τάπητος βρέθηκε και η πρόοδος, όσον αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.  

Γιούνκερ: «Από τους Έλληνες πήραμε πολλά, αλλά δώσαμε λίγα»

 

Από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην εφημερίδα "Λε Μοντ", τασσόμενος υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους.

Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018, ο κ. Γιούνκερ απάντησε:

«Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα.

Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «'Εχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων» τόνισε.

Κάνοντας αναφορά στην κοινωνική αναστάτωση που έχει φέρει στη Γαλλία το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Γιουνκέρ είπε:

«Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση (με διαδηλώσεις) σε Παρίσι και Μασσαλία, εάν η Γαλλία έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που επιβλήθηκαν στους Έλληνες. Τη στιγμή μάλιστα που η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε» υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.