ΔΙΕΘΝΗ

«Οι 5 λόγοι που απέτυχε η διάσωση της Ελλάδας»

Tους πέντε λόγους για τους οποίους τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας έχουν αποτύχει, παρουσιάζει σε ανάλυσή της η Welt.

 

Βασιζόμενοι στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι συντάκτες της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας κάνουν λόγο για έναν «καταστροφικό απολογισμό» από πλευράς ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί τώρα αλλαγή πορείας, η οποία «είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στους γερμανούς φορολογούμενους». 

Για πολλά στελέχη της γερμανικής Δεξιάς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το ΔΝΤ «φορούσε μέχρι τώρα ένα φωτοστέφανο» και η παρουσία του ήταν απαραίτητη. Όμως η τελευταία έκθεσή του δείχνει στους Ευρωπαίους που και με ποιόν τρόπο κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην πραγματικότητα. 

Τα πέντε σημεία της κριτικής του ΔΝΤ: 

1. Χαμηλές επιδόσεις στις μεταρρυθμίσεις

Όπως αναφέρει, από το περασμένο καλοκαίρι οι εξελίξεις στην Ελλάδα «σέρνονται», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί το ζήτημα της βοήθειας όπως πριν. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μεν στον σωστό δρόμο, αλλά προχωρά πάρα πολύ αργά. 

2. Μικρά πλεονάσματα

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η φορολογική συμμόρφωση από τα μέσα του 2014 έχει χαλαρώσει. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της φορολογίας αλλά σε έναν μικρό αριθμό φορολογούμενων, καθώς η φορολογική βάση παραμένει μικρή. Η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει να τη μεγενθύνει ούτε δέχεται να μειώσει μισθούς και συντάξεις. 

Ακόμη και αν η Ελλάδα πετύχει πλεονάσματα 3,5%, οι πολιτικοί της δεν έχουν την ισχύ να τα διατηρήσουν για μεγάλο διάστημα. Γι' αυτό το ΔΝΤ προβλέπει τα ποσοστά της ανεργίας να παραμένουν σε διψήφιο αριθμό μια πολλές δεκαετίες και προτείνει πλεονάσματα 1,5% που είναι φιλόδοξο επίσης, αλλά εφικτό».

3. Ιδιωτικοποιήσεις με καθυστέρηση 

Επικαλούμενοι τους αριθμούς των κόκκινων δανείων, οι συντάκτες του δημοσιεύματος τονίζουν ότι «αν έχει δίκιο το ΔΝΤ και δει κανείς τους αριθμούς, τότε το όλο ζήτημα φαίνεται χωρίς καμιά ελπίδα». Ειδικά για το θέμα του νέου υπερταμείου δημόσιας περιουσίας, σημειώνουν ότι θα έχει έσοδα μόλις 5 δισ. ευρώ έως το 2030 και μόνο 2 δισ. έως το 2018. 

4. Ασταθείς τράπεζες

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 5,4 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετή, καθώς τα επόμενα χρόνια λόγω των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τους ισολογισμούς τους. Γι' αυτό το Ταμείο συμβουλεύει τους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει ένα "μαξιλάρι" 10 δισ. ευρώ για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. 

5. Αύξηση του βάρους του δημοσίου χρέους

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση του βάρους του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο αναμένει ότι θα φτάσει το 174% του ΑΕΠ το 2020 και το 160% το 2030.

Γι' αυτό προτείνει μέτρα για τη μείωσή του στο 100% έως το 2060 με μέτρα όπως παράταση της λήξης των ομολόγων από 10 έως 30 χρόνια και όριο 1,5% στο επιτόκιο.