Πρώτο θέμα στην ετήσια συζήτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο ήταν η Ελλάδα.
«Όχι βέβαια τυχαία», σημειώνει η Deutsche Welle. Το ελληνικό ζήτημα ήταν το κυρίαρχο οικονομικό πρόβλημα των τελευταίων μηνών. Σε αντίθεση με άλλες φορές, ο τόνος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν διαλλακτικός χωρίς ωστόσο να κάνει «εκπτώσεις» σε ό,τι αφορά την ουσία των θεμάτων, τονίζει.
Καλή συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση του για τη συνεργασία που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του. Όπως είπε: «Έχουμε μια καλή συνεργασία. Με τον Έλληνα ομόλογο μου Τσακαλώτο συμβάλλαμε σε μεγάλο βαθμό ώστε να επιτευχθεί αυτή η λύση, η οποία δεν είναι εύκολη ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη και ούτε για το ΔΝΤ».
Στη συνέχεια, ανακεφαλαιώνοντας τις εξελίξεις από τις αρχές του 2015, ο κ. Σόιμπλε θύμισε, ότι στόχος των προγραμμάτων για την Ελλάδα είναι η επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές.
Μερικώς αυτό είχε επιτευχθεί στην περίοδο του δευτέρου προγράμματος το 2014, επεσήμανε. Η πορεία «σκάλωσε» με τις εκλογές του Ιανουαρίου το 2015, κατά τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει τόσο την παραμονή της χώρας στο ευρώ όσο και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πλέον άλλο πρόγραμμα. «Η υπόσχεση αυτή δεν μπορούσε όμως να τηρηθεί» είπε ο κ. Σόιμπλε, «καθώς αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν». Χρειάστηκαν έξι μήνες «αναταράξεων» μέχρι να κατανοήσουν στην Ελλάδα αυτή την πραγματικότητα. Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας «ορθά» προσέφυγε σε εκλογές, εκτιμά ο κ. Σόιμπλε, επειδή δέχτηκε πλέον τόσο την παραμονή της χώρας στο ευρώ όσο και ένα τρίτο πρόγραμμα.
Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «αυτός ο μισός χρόνος ήταν ακριβός για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Από τότε έχουμε μια ανοδική πορεία».
Αναφερόμενος στην βοήθεια της Γερμανίας όλο αυτό το διάστημα και ειδικά στην περίοδο της προσφυγικής κρίσης, ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι καμία άλλη χώρα δεν επέδειξε τόσο μεγάλη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα όσο η Γερμανία. Σε αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση στα ελληνικά μίντια να ενημερώνουν σχετικά.
Όπως τόνισε όμως αυτή η ενημέρωση δεν θα πρέπει να συνδέεται με το μήνυμα ότι «όλα τώρα πάνε καλά». «Η Ελλάδα θα πρέπει να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο ακόμη, αλλά αν συνεχίσει να τον ακολουθεί, τότε θα μπορούσε να βασισθεί στην αλληλεγγύη των εταίρων της στην Ευρώπη και όχι μόνο εδώ».
Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους
Καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν εμφανής η προσπάθεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δώσει την εντύπωση ότι είναι απολύτως φυσική η παραπομπή της απόφασης για πιθανή ελάφρυνση του χρέους στο μέλλον. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε πάντως ότι στα τέλη του 2018 θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε περίπτωση ανάγκης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε η εταίροι θα εξετάσουν το ζήτημα, συμπλήρωσε.
Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές έχουν εκφράσει συχνά την άποψη, ότι η μεταφορά των αποφάσεων για ελάφρυνση του χρέους συνιστά δαμόκλειο σπάθη για την Ελλάδα και ότι θα λειτουργήσει αρνητικά όσον αφορά τις επενδύσεις και κυρίως τους ξένους επιχειρηματίες.
Στην ερώτηση της Deutsche Welle, εάν θα συμβούλευε γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Ναι, βέβαια. Φυσικά θα πρέπει ο κάθε επενδυτής να κρίνει για τον εαυτό του, εάν οι συνθήκες του το επιτρέπουν να δραστηριοποιηθεί σε μια χώρα. Όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές ευκαιρίες».