ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ίδρυση επιχειρήσεων σε μια μέρα προανήγγειλε ο Σταθάκης

Ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα και αδειοδότησή τους σε τρεις μέρες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία και είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Παράλληλα επεσήμανε ότι το φορολογικό σύστημα της Αλβανίας και της Βουλγαρίας με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές δεν είναι το πρότυπο για την Ελλάδα, η οποία στη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε τη διαδικασία. Για ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρήσεων θα αρκεί μία μέρα για την ίδρυση και τρεις μέρες για την αδειοδότησή τους. Είμαστε στο τελικό στάδιο να ισχύσει αυτό για τους εξής τομείς: μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικής και εξορυκτικής δραστηριότητας».

«Αναπτυξιακός νόμος προσανατολισμένος στις μικρές επιχειρήσεις»

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι «θέλουμε μία ελληνική οικονομία που αξιοποιεί στο έπακρο τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα (αγροτικά, τουρισμό, ναυτιλία) και οι αιχμές του δόρατος είναι παραγωγή και καινοτομία. Αυτήν την δουλειά κάνει ο αναπτυξιακός νόμος που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους. Είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες». Υποστήριξε μάλιστα ότι στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του 2004 το 4% των μεγάλων επενδύσεων είχε πάρει το 60% των κονδυλίων. 

«Η κυβέρνηση θα κριθεί στην κινητοποίηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις επενδύσεις με ένα τρόπο που θα είναι συμβατός με τις ιδιομορφίες της οικονομίας και χωρίς να επαναλάβει τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος», πρόσθεσε ο Γ. Σταθάκης.

«Παραπλανητική η εικόνα ότι οι επενδυτές προτιμούν Αλβανία, Βουλγαρία»

Για το φορολογικό καθεστώς ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι παραπλανητική η εικόνα» ότι οι επενδύσεις προτιμούν να πηγαίνουν σε Αλβανία, Βουλγαρία που έχουν χαμηλότερη φορολόγηση. «Θα έχουμε τον τύπο των επενδύσεων που πάνε στη Βουλγαρία και αυτές δεν τις θέλουμε. Θέλουμε άλλο μοντέλο επιχειρήσεων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, δεν έχουμε χαμηλό μισθολογικό κόστος και δεν θα αποκτήσουμε γιατί έχουμε αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό», επεσήμανε και τόνισε ότι «το 90% των επενδύσεων δεν πάνε εκεί, αλλά σε χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Δανία) που έχουν υψηλότερη φορολόγηση. Στην Ελλάδα είμαστε κάτω από τον μέσο όρο στην φορολόγηση επιχειρήσεων».

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι παρέλαβε τον αναπτυξιακό νόμο του 2004 με 5.000 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων ενεργητικά ήταν τα 1.400 με κόστος 800 εκατ. ενώ το συνολικό ανεκπλήρωτο των έργων έφτανε τα 5,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε, η προγραμματισμένη χρηματοδότηση ήταν μόλις 50 εκατ. ενώ «όλοι οι πόροι ήταν παγωμένοι από την Κομισιόν για λόγους διαφθοράς.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε συγεκριμένα προγράμματα:

-παλαιό ΕΣΠΑ: «η ύφεση συγκρατήθηκε επειδή πήγαμε πάρα πολύ καλά στα ΕΣΠΑ. Όλα τα προγράμματα της προηγούμενης περιόδου είναι κατοστάρια (στο 100%) όσον αφορά την απορροφητικότητα», τόνισε και πρόσθεσε εμφατικά: «τα κάναμε όλα σωστά, τα πετύχαμε, αυτή την επιτυχία δεν μπορεί να την πάρει κανείς από την κυβέρνηση».

-νέο ΕΣΠΑ: έχει ξεκινήσει το 25% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και τέλος του χρόνου ο απολογισμός θα είναι 50% ως προς την έναρξη των προγραμμάτων, είπε και υπενθύμισε ότι «η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ ακολουθεί συντεταγμένη διαδικασία. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη»

-ΣΔΙΤ απορριμμάτων: «προχωράμε σε πιο ισχυρά μέτρα προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων έως το 2020 να γίνεται με ανακύκλωση στην πηγή κατά 50% και το 50% να επεξεργάζεται στα ΣΔΙΤ απορριμμάτων, σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις επιταγές της Κομισιόν».

-εξοικονομώ κατ’ οίκον: αλλάζει το πρόγραμμα και λύνετε το πρόβλημα που υπήρξε και αφορά 20.000 ανθρώπους για τους οποίους δεν υπάρχουν λεφτά.